Βόρειο Αιγαίο: 9.300 νέες αφίξεις προσφύγων - Βερολίνο: Παρακολουθούμε με "μεγάλη προσοχή"

Βόρειο Αιγαίο: 9.300 νέες αφίξεις προσφύγων -  Βερολίνο: Παρακολουθούμε με  "μεγάλη προσοχή"

Σχεδόν 3.500 άνθρωποι πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου το Σεπτέμβριο. Από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στις 9.00 το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο πέρασαν 2.078 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 589 και στη Σάμο 802.

Οι αυξητικές τάσεις των ροών ιδιαίτερα προς τη Λέσβο φαίνεται από το ότι από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 808 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα έφτασαν 243 τη Δευτέρα, 152 την Τρίτη, 250 την Τετάρτη, 112 την Πέμπτη και 51 σήμερα Παρασκευή έως τις 9.00 το πρωί.

Στη Χίο πέρασαν 254: 34 τη Δευτέρα, 116 την Τρίτη, 39 την Τετάρτη, 35 Πέμπτη και 30 σήμερα

Στη Σάμο τέλος πέρασαν 183: δυο τη Δευτέρα, τέσσερις την Τρίτη, 75 την Τετάρτη και 102 την Πέμπτη.

Τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου είχαν περάσει 5.813 πρόσφυγες και μετανάστες: 3.866 στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1.262 στη Σάμο.

Μήνυμα απο το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, επανέλαβε σήμερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κίνησης στο Αιγαίο.

«Η πρόσφατη αύξηση των αριθμών αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», δήλωσε η κ. Ντέμερ, η οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι οι αριθμοί παραμένουν χαμηλότεροι από ό,τι πριν από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό. «Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την τουρκική όσο και με την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε η Ουλ. Ντέμερ.

Γερμανικός Τύπος: Εκατοντάδες αφίξεις κάθε ημέρα

Σε δημοσίευμα με τίτλο "Εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα" η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) επισημαίνει ότι "η εισροή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα συνεχίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής μέσα σε 24 ώρες και μέχρι την Πέμπτη το πρωί 427 άνθρωποι είχαν φτάσει στη Ρόδο, στη Λέσβο και στη Σάμο, στο Ανατολικό Αιγαίο και κατά συνέπεια στην ΕΕ. Στα κέντρα καταγραφής σε Λέσβο, Χϊο, Σάμο, Λέρο και Κω, που έχουν προδιαγραφές για να δεχθούν περίπου 6.300 ανθρώπους, στοιβάζονται ήδη περισσότεροι από 20.000". Η εφημερίδα της Ζυρίχης σημειώνει ότι "η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας, που ανήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο, έχει εξαγγείλει ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, θα αποστέλλεται αμέσως πίσω στην Τουρκία".

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι "περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο. Η κρίση θα μπορούσε να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, γιατί ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδύνευε η συμφωνία με την ΕΕ (για το προσφυγικό)." Η εφημεριδα φιλοξενεί δηλώσεις της Ντενίζ Σολ, ερευνήτριας για το προσφυγικό ζήτημα από την Τουρκία, η οποία τον περασμένο Μάιο είχε επισκεφθεί την Κω. Η ίδια υποστηρίζει ότι ένας λόγος για το νέο προσφυγικό κύμα είναι η αυξημένη πίεση απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες στην ίδια την Τουρκία. Ένας δεύτερος λόγος, επισημαίνει, είναι ότι "οι Αφγανοί πρόσφυγες, που αποτελούν μεγάλο μέρος των νεοαφιχθέντων, δεν βρίσκουν καμία προστασία στην Τουρκία, δεν γίνονται δεκτοί πουθενά. Πρώτα τους εκτόπισαν από το Ιράν, όπου (ήδη) ζουν πολλοί Αφγανοί, τώρα αναζητούν από την Τουρκία τον δρόμο προς την Ευρώπη".

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην εφημερίδα, υπενθυμίζει έναν ακόμη παράγοντα: "τις μάχες στην περιοχή του Ιντλίμπ, όπου το συριακό καθεστώς μαζί με τη Ρωσία προσπαθεί να εκδιώξει τους τελευταίους αντάρτες".

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα