Τα νεότερα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Χαλκιδική

Τα νεότερα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών στη Χαλκιδική

Σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Ακόμη, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.

Στ. Πέτσας: Άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών

Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων και τη συμπαράσταση στους πληγέντες, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων μετά τη θεομηνία.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις υπήκοοι ξένων χωρών, και 23 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. 

Αναφερόμενος στο χρονικό των κινήσεων της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χθες στις 5:57 το απόγευμα δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων και οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες σε τέσσερις γλώσσες. Παράλληλα, κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ 40 οχήματα και 100 άτομα διέθεσε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι περισσότερες καταστροφές οφείλονται σε πτώσεις δένδρων από τις καταιγίδες, καθώς η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή σε κλιμάκιο υπουργών να μεταβεί στην περιοχή. Πρόκειται για τους υπουργούς Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκος, Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Παράλληλα, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του ανέθεσε τον συντονισμό των ενεργειών. Ο υπουργός συντόνιζε μέχρι τις 2:00 τις ενέργειες από την Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μετείχε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στις 6:00.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε -μέσω του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια- ενημέρωση για τα θύματα. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, μετέβησαν για εκτίμηση των ζημιών στις περιοχές της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, της Ημαθίας και της Λάρισσας. Ακόμη, ο στρατός συνδράμει στην αποκατάσταση του δικτύου και των υποδομών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η αποτίμηση των ζημιών στις περιουσίες αλλά και στις δημόσιες υποδομές. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είναι σε επαφή με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Η ηλεκτροδότηση ήδη αποκαταστάθηκε σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης από τα μεσάνυχτα και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο, 13 Ιουλίου, παρά τα μεγάλα προβλήματα.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός 112 για την έκτακτη ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του αριθμού αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό και ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τους υπευθύνους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε αύριο να γίνει πειραματική δοκιμή του αριθμού.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του υπουργείου Υποδομών και εφόσον χρειαστεί να γίνει χρήση του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού, κονδύλια για έκτακτες ανάγκες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που επείγει είναι η αναδιοργάνωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και η έκδοση επιχειρησιακών σχεδίων. Ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος θα είναι ο επόμενος γγ έχει εγκατασταθεί στη Χαλκιδική για να συντονίζει τις απαραίτητες ενέργειες στο επιχειρησιακό πεδίο.

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις περιοχές που επλήγησαν, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις ουσιαστικά και δεν κάνουμε επικοινωνιακά σόου. Το αν θα πάει ο πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, ο κ. Πέτσας έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνονται από τα πανελλαδικά και τοπικά δίκτυα για τα καιρικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα