ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι στον Κασσελάκη ποιος; Αναμονή για την εκδήλωση υποψηφιοτήτων

ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι στον Κασσελάκη ποιος; Αναμονή για την εκδήλωση υποψηφιοτήτων

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει πάρει τελείως νέα τροπή και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται, όχι στο αν θα συνεχιστούν τα «καρφιά» και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ ηγεσίας και στελεχών, αλλά στο αν θα υπάρξει αντίπαλος – και ποιος ή ποιοι – στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανήγγειλε χθες νέα προεδρική εκλογή, μετά την παρέμβαση Τσίπρα – και κάλεσε να βγουν ανοιχτά απέναντί του όσοι θεωρούν ότι μπορούν να τον αντιμετωπίσουν, λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

 Χθες πάντως, δεν υπήρξε άμεση απόκριση στο αίτημα Κασσελάκη, καθώς κανένα στέλεχος δεν βγήκε να δηλώσει «παρών» στη  νέα εσωκομματική κούρσα. Όμως ήδη άρχισαν τα σενάρια και η ονοματολογία.

 Έτσι η πιο πιθανή υποψηφιότητα θεωρείται πως είναι αυτή του Διονύση Τεμπονέρα. Αυτόν έδειξε άλλωστε να θεωρεί βασικό αντίπαλό του ο Κασσελάκη τις προηγούμενες μέρες, ενώ το στέλεχος της ΠΓ το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει τον βηματισμό του και οι κινήσεις του ερμηνεύονται ως φιλοδοξίες «επόμενης μέρας» – πολλοί πλέον τον αποκαλούν «δελφίνο».

Ο ίδιος χθες προσερχόμενος στο γήπεδο του Tαε Κβον Ντο δήλωσε στις κάμερες πως «είναι η ώρα των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα να μιλήσει η οργανωμένη βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα οι μόνοι νόμιμοι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα. Μια ημέρα γιορτής, μια ημέρα δημοκρατίας». Ειδικά το πρώτο σκέλος της δήλωσής του εκτιμάται ότι δεν αναφέρεται μόνο στον Συνέδριο, αλλά μοιάζει να αναφέρεται και στη νέα εσωκομματική κάλπη όπου τα μέλη (…και οι φίλοι) θα ξαναποφασίσουν. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, αναμένεται να ανέβει στο βήμα του Συνεδρίου αύριο το μεσημέρι και πιθανόν εκεί να ξεκαθαρίσει την στάση του.

 Στα ονόματα που ακούγονται από χθες περιλαμβάνεται κι εκείνο της Όλγας Γεροβασίλη, για την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκέφτεται. Η Όλγα Γεροβασίλη ήταν εκείνη που βγήκε μπροστά την Κυριακή σέρνοντας τον χορό των αντιδράσεων για το ερωτηματολόγιο, μιλώντας μεταξύ άλλων για κίνδυνο το συνέδριο να μετατραπεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά της δε στον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένο ότι η ίδια ανήκει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του, είχε δώσει την αίσθηση πως η παρέμβασή της είχε το «πράσινο φως» από τον πρώην πρωθυπουργό.

Επίσης, ήδη ακούγεται και το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος στα όργανα έχει ασκήσει κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά όχι στον βαθμό που έχουμε δει από άλλα στελέχη και όχι δημόσια.

 
Πολλοί θέτουν ερωτήματα και για την στάση του Νίκου Παππά, από το αν θα είναι υποψήφιος έως το – εφόσον δεν το επιλέξει τελικά – αν θα στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη με δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες έδειξε να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, αποτρέποντας σενάρια «μομφής».

Τέλος με ερωτηματικό είναι επίσης, τι θα γίνει αν τελικώς δεν υπάρξει αντίπαλος – θα προχωρήσει η διαδικασία της προεδρικής κάλπης για την ανανέωση της εντολής ή όχι;

Ο χρόνος της κάλπης και το στρατιωτικό Κασσελάκη

 Την ίδια ώρα, θολή είναι η εικόνα για τον χρόνο που μπορεί να στηθούν οι τετραπλές κάλπες. Χρόνος ουσιαστικά δεν υπάρχει καθώς τρεισήμισι μήνες απομένουν πλέον ως τις Ευρωεκλογές.

Τα πράγματα να περιπλέκονται από την 20 ήμερη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη που ξεκινά στα μέσα Μαρτίου. Αν η κάλπη στηθεί με βάση το χρονικό σενάριο που υπήρχε για τις εκλογές συντονιστικών στις οργανώσεις και νέων Νομαρχιακών (δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο) στις οποίες ο πρόεδρος πρόσθεσε εκλογές προέδρου και ΚΕ, υπολογίζεται ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει την Κυριακή στις 10 Μαρτίου.

Ωστόσο, αφενός εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να προετοιμαστεί νέα προεδρική κάλπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφετέρου οι όποιοι αντίπαλοι δεν θα προλαβαίνουν ουσιαστικά να κάνουν καμπάνια και το προβάδισμα θα έχει ο Κασσελάκης. 
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να ξεκαθαριστεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου. 

.topontiki.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα