Ελληνοτουρκικά: Οι ισορροπίες στο Αιγαίο μετά την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Οι ισορροπίες στο Αιγαίο μετά την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία

Έχει ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα.

Όταν τα έγγραφα με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στάλθηκαν στην Ουάσινγκτον, η κατάσταση στη συνέχεια κινήθηκε αστραπιαία.

Έτσι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός και στάλθηκαν οι δύο επιστολές για τα ελληνικά F-35 και τα τουρκικά F-16. Η επιστολή που αφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό εστάλη το πρωί του Σαββάτου που περιγράφεται αναλυτικά το πακέτο της αμυντικής βοήθειας, που είναι δωρεάν.

Εστάλη η επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν αρχικά προς το Κογκρέσο – σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ελληνική ασφάλεια στο Αιγαίο και δεσμεύεται το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέναντι στους νομοθέτες ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Μέσα στο βράδυ εστάλη η επίσημη ειδοποίηση τόσο για τα ελληνικά F-35 όσο και για τα τουρκικά F-16. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις δηλώσεις Ερντογάν που συνεχίζει μία επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα, ωστόσο στάθηκαν στο καινούριο πρόσωπο που έδειξε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Συνεπώς έχει στηθεί ένας μηχανισμός έτσι ώστε το Κογκρέσο να παρεμβαίνει αν η Τουρκία επιστρέψει στον «κακό εαυτό» της και θα έχει πρόβλημα, καθώς το πρόγραμμα θα διαρκέσει αρκετό καιρό, και τα πρώτα F-16 θα τα πάρει σε 4-5 χρόνια και τα άλλα αεροσκάφη σε άλλα 2-4 χρόνια, οπότε οι ΗΠΑ θα έχουν την δυνατότητα να «παγώσουν» το πρόγραμμα εάν συμβεί κάτι.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα