Τουρκία: Μετά τον σεισμό έρχονται οι επιδημίες - Φόβοι ακόμη και για έξαρση χολέρας

Τουρκία: Μετά τον σεισμό έρχονται οι επιδημίες - Φόβοι ακόμη και για έξαρση χολέρας

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για έξαρση των επιδημιών σε Τουρκία και Συρία, κρούωντας τον κώδωνα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Εφιαλτικό φαντάζει για τους ειδικούς το «αύριο» των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 33.000 και οι πιθανότητες για τον εντοπισμό επιζώντων μέσα στα συντρίμμια μειώνονται δραματικά όσο περνούν οι ώρες.

Ωστόσο, ήδη είναι ορατή η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τις συγκεκριμένες περιοχές.

Πλέον, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιη η έξαρση επιδημιών, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, αλλά και οι ζημιές στις δομές υγείας συνιστούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

Τίποτα δε θα είναι ποτέ ξανά ίδιο στην Τουρκία. Η ζωή, ακόμα και για όσους επέζησαν, θα είναι δύσκολη, αφού, πέρα από τον πόνο της απώλειας και της οικονομικής καταστροφής, από εδώ και πέρα αρχίζει ο εφιάλτης των επιδημιών.

Συναγερμός για λοιμώδη νοσήματα
Ο χρόνος στην Τουρκία μετρά πλέον αντίστροφα. Οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται και τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας πέφτουν σε εκείνους που επέζησαν.

Είναι αυτοί που καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν, εκτός από την κακουχία και το κρύο, την έλλειψη τροφής και καθαρού νερού, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα φέρουν κύμα επιδημιών.

«Όταν τελειώνουν οι διασώσεις, με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν οι Τούρκοι ειδικοί, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πτώματα μέσα στα ερείπια. Αυτός είναι ένας άμεσος κίνδυνος για επιδημίες, δεδομένου ότι δε θα υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα υπάρχουν μολύνσεις . Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια», αναφέρει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.

Μετά από μια τέτοια βιβλική καταστροφή, με δεκάδες πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί και εκατομμύρια πολίτες να έχουν μείνει χωρίς στέγη, παρατηρείται πάντα έξαρση λοιμώξεων επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες.

«Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο από όλα είναι μια πιθανή εξάπλωση μιας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης, που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μια μεγάλη επιδημία χολέρας», λέει ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

Κι όλα αυτά ενώ νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και γιατροί έχουν χαθεί κάτω από τα συντρίμμια. Η αντιμετώπιση των τραυματιών είναι ήδη Γολγοθάς, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.

Η εμφάνιση διάφορων λοιμώξεων θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.

«Θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η χολέρα. Για παράδειγμα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία είχαμε μια πολύ μεγάλη επιδημία ηπατίτιδας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ σοβαρές και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή post Covid», συμπλρηώνει ο κ. Κανάκης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στη Συρία, καθώς εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει ήδη συναγερμό για την Τουρκία και τη Συρία και θα χρειαστεί η συνδρομή χιλιάδων γιατρών και οργανώσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Mega.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα