Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία – Ποια είναι τα υπερόπλα που χρησιμοποίησε

Επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία – Ποια είναι τα υπερόπλα που χρησιμοποίησε

Σε επίδειξη δύναμης προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η ημέρα του πολέμου χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους.
Οι δυνάμεις της Μόσχας έβγαλαν τα νέα υπερόπλα χτυπώντας αποθήκη πυρομαχικών στη δυτική Ουκρανία, ενώ εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη νεκρών από αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο στο Νικολάεβ στη νότια Ουκρανία.

Ο υπερηχητικός πύραυλος «στιλέτο»
Ο πύραυλος Κινζάλ, που θα πει στιλέτο, μπορεί να μεταφέρει και πυρηνική κεφαλή, εκτοξεύεται από δύο τύπους ρωσικών αεροσκαφών. Στο συγκεκριμένο χτύπημα είχε συμβατική κεφαλή.

Ο πύραυλος Κινζάλ έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για επίγειους και υπόγειους στόχους, αλλά και για μεγάλα πολεμικά πλοία, όπως αεροπλανοφόρα. Διαπερνά δυτικά συστήματα αεράμυνας όπως τους πυραύλους Πάτριοτ και το σύστημα Αιγίς, λένε οι Ρώσοι.

Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα χρησιμοποιεί αυτόν το εξελιγμένο πύραυλο σε πεδίο μάχης. Αποτελεί ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ρωσία υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, όμως δυτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδέχεται να αποτελεί ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ.

Η αποθήκη που χτύπησαν οι Ρώσοι βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία, από όπου ενδέχεται επίσης να μεταφέρεται δυτικός οπλισμός στους Ουκρανούς, πέραν εκείνου που μπαίνει στη χώρα από την Πολωνία.

Βαρύ πλήγμα στον ουκρανικό στρατό
Βαρύ πλήγμα κατάφεραν οι Ρώσοι στο Μικολάιβ, την στρατηγικής σημασίας πόλη πάνω στον δρόμο για την Οδησσό, βομβαρδίζοντας στρατόπεδο των Ουκρανών.

Δεκάδες είναι οι νεκροί στρατιώτες από την επίθεση που ισοπέδωσε κοιτώνες, ίσως να έχασαν τη ζωή τους 80 στρατιώτες. Πολλές δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Φωτογραφίες και βίντεο από τον τόπο της επίθεσης αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής και των απωλειών.

Στο Χάρκοβο οι πύραυλοι και οι βόμβες πέφτουν «βροχή». Από τα ερείπια  πανεπιστημιακού ιδρύματος οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό έναν υπάλληλο.

Από τον ίδιο βομβαρδισμό σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα