Τα χάπια που σκότωσαν 500.000 ανθρώπους

Τα χάπια που σκότωσαν 500.000 ανθρώπους

Η σοβαρότερη κρίση δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωναϊού ήταν οι 500.000 θάνατοι από το χάπι OxyContin της εταιρείας Purdue, ένα εξαιρετικά εθιστικό οποιούχο αναλγητικό που οι γιατροί πιέζονταν να το συνταγογραφούν με αποτέλεσμα να καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες.
Η εταιρεία αντιμετώπισε χιλιάδες αγωγές, και το κράτος κατάφερε να έρθει σε συμβιβασμό, με την εταρεία να καταρρέει αλλά τα μέλη της οικογένειας  Σάκλερ να έχουν εξασφαλίσει ασυλία και να γλυτώνουν τη φυλακή.

Για περισσότερο από 20 χρόνια το συγκεκριμένο φάρμακο συνταγογραφούνταν μανιωδώς, λόγω το επιθετικού μάρκετινγκ της εταιρείας αλλά και των ύποπτων συναλλαγών που είχαν με γιατρούς, με αποτέλεσμα χιλιάδες Αμερικανοί να εθιστούν στο συγκεκριμένο φάρμακο, ακόμα και όταν η αιτία που τους έστειλε στο γιατρό είχε περάσει.

Ενώ ξεκίνησε για να απαλύνει τον πόνο των καρκινοπαθών κατέληξε να συνταγογραφείται ακόμα και για πόνους στη μέση. Με την τιμή των φαρμάκων στις ΗΠΑ να είναι υψηλή πολλοί από τους ασθενείς κατέληγαν στους δρόμους να αναζητούν ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους.

Το σκάνδαλο πήρε τεράστιες διαστάσεις παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να το καλύψει. Οι αγωγές του κόσμου δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και ορίστηκαν αποζημιώσεις, που όμως ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα