Άρθρο κόλαφος για την Τουρκία στο Bloomberg: Ανεπιθύμητη στο ΝΑΤΟ

Άρθρο κόλαφος για την Τουρκία στο Bloomberg: Ανεπιθύμητη στο ΝΑΤΟ

Λίγες μόνο ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, από τη στιγμή που ο δεύτερος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, το Bloomberg, με άρθρο «κόλαφο» σημειώνει πως η Τουρκία έχει εγκαταλείψει από καιρό τη Δύση έχει ταχθεί στον άξονα Ρωσίας - Κίνας - Ιράν.

Το άρθρο αναφέρει πως ο Εντογάν από την μία πλευρά επιθυμεί στρατιωτική συνεργασία με την Δύση αλλά και συμμετοχή σε οικονομικές ενώσεις και NATO, ενώ από την άλλη αγοράζει οπλικά συστήματα που «υπονομεύουν την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής συμμαχίας». Ουσιαστικά, το Bloomberg αναφέρεται στην αγορά του ρωσικού εξοπλιστικού συστήματος S-400.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως η Τουρκία προσβάλει αρχηγούς κρατών - μελών της Ένωσης αλλά ζητεί αμοιβαία εμπιστοσύνη με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα απειλεί την Ευρώπη με εκατομμύρια μετανάστες.

«Ο Μπάιντεν είχε πολλές ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια να μελετήσει τον Ερντογάν και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Τούρκος ηγέτης είναι «αυτοκράτορας» και για αυτό είπε πως «τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί τους όπως κάνουμε έως τώρα»», σημειώνει το άρθρο και υπενθυμίζει τις κατηγορίες από επίσημα τουρκικά χείλη για ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, τονίζοντας πως «η κατηγορία ξεπέρασε κάθε όριο». 

Στο κείμενο γίνεται ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Γαλλία και αναγράφεται πως η Τουρκία έχει οξύνει τις διαφορές με τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα τονίζει πως υπάρχει αντιπαράθεση με την Ελλάδα στο πεδίο της έρευνας για υδρογονάνθρακες και με τη Γαλλία σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. 

Τέλος, το Bloomberg αφού ξεκαθαρίζει πώς η Τουρκία είναι ανεπιθύμητη στο ΝΑΤΟ προτείνει οικονομικές κυρώσεις, απόσυρση στρατηγικών όπλων από το τουρκικό έδαφος. Σ' αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατηγικά όπλα στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα