ΗΠΑ : To πανδημικό καλοκαίρι θα οδηγήσει σε έξαρση των γεννήσεων

Νέα πρόβλεψη υποδεικνύει ότι η μείωση στα ποσοστά κυήσεων και τοκετών που φάνηκε στην αρχή της πανδημίας COVID-19,  στις ΗΠΑ, πρόκειται να αναστραφεί.

Η ερευνήτρια Dr. Molly Stout, του Michigan Medicine Von Voigtlander Women's Hospital, δήλωσε ότι σύντομα αναμένει σημαντική ανάκαμψη. Ήδη βλέπουμε σημάδια καλοκαιρινής αύξησης μωρών, πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας σύστημα μοντέλου βασισμένου σε στοιχεία του Michigan Medicine, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι κυήσεις αυξήθηκαν από 4.100 το 2017 σε 4.620 το 2020.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και άνοιξης  2021, μειώθηκαν κατά 14%. Οι ερευνητές απέδωσαν την πτώση σε μείωση των συλλήψεων που συνδέονταν με τα lockdowns που ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2020.

Τώρα, το μοντέλο υποδεικνύει ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2021, θα υπάρξουν 10% έως 15% περισσότερες γεννήσεις από ό,τι θα αναμένετο συνήθως.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε την τρέχουσα εβδομάδα στο JAMA Network Open.

Μέσω μοντέλου για τις κυήσεις σε σύστημα υγείας, μπορούμε να προβλέψουμε αύξηση και μείωση ποσοστών γεννήσεων που συνδέονται με σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, δήλωσε η ειδικός.

Η Stout σημείωσε ότι σημαντικές κοινωνικές αλλαγές φαίνεται να επηρεάζουν επιλογές αναπαραγωγής, αύξηση πληθυσμού και ποσοστά γονιμότητας. Ανέφερε την πανδημία γρίπης του 1918, τη Μεγάλη 'Υφεση και την ύφεση του 2008, ως παραδείγματα.

Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια τα αναμενόμενα ποσοστά γεννήσεων πριν τις πραγματικές αλλαγές.

Το να μπορούμε να προβλέψουμε τάσεις επικείμενων γεννήσεων μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τα συστήματα περίθαλψης να σχεδιάσουν καλύτερα τις ανάγκες για τους τοκετούς.

Πηγές: JAMA Network Open.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα