Πιερρακάκης: Επανέρχεται η 5ήμερη αποβολή για bullying στα σχολεία

Πιερρακάκης: Επανέρχεται η 5ήμερη αποβολή για bullying στα σχολεία

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και για τo bullying στα σχολεία μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η εποχή της ανομίας στα πανεπιστήμια έχει παρέλθει», τόνισε στο MEGA.

Σχολιάζοντας την απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής είπε ότι «είναι ένα περιστατικό που έγινε προ μηνών, δεν έγινε τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ένας αντιδραστήρας για πειράματα σε κρίσιμη κατάσταση, μην φανταστείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη ή διαρροή ραδιενέργειας. Έγινε παραβίαση ενός λουκέτου από κάποιους πριν από λίγους μήνες, αλλά ο χώρος είναι πολύ καλά φυλασσόμενος με συναγερμούς». Και τόνισε «η Πολιτεία και η Αστυνομία παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειαστεί. Η εποχή της ανομίας χωρίς συνέπειες στα πανεπιστήμια έχει τελειώσει».

Για τις καταλήψεις που έγιναν στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και τη συνέπεια που είχαν στην εξεταστική περίοδο διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας ότι στο «95% των τμημάτων των ελληνικών πανεπιστήμιων η εξεταστική έγινε είτε με ψηφιακά μέσα είτε κανονικά».

Όσον αφορά την παρέμβαση των αστυνομικών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Το κρίσιμο δεν είναι αν παρεμβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία ή η Αστυνομία, αλλά το ότι βλέπουμε κάτι που δεν συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, γιατί ήταν ταμπού. Και νομίζω αυτό ακριβώς είναι και που η κοινωνία ζητά κι αυτό εντέλει θα διαφυλάξει και το ελληνικό πανεπιστήμιο από όλους αυτούς που επί τοις πράγμασι το επιβουλεύονται».

«Θα επανέλθει η 5ήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία»
Αναφορικά με τα όλο και αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά επίπεδα της εγκληματικότητας μεταξύ ανηλίκων ανέφερε ο υπουργός: «Σε ό,τι αφορά το bullying βλέπουμε ότι σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον δυτικό κόσμο συνολικά –θα έλεγα εγώ– το φαινόμενο εντείνεται. Για αυτόβ τον λόγο η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει. Πολύ σύντομα θα έχουμε την πλατφόρμα αποτύπωσης περιστατικών με επώνυμες καταγγελίες. Μέσα σε αυτή θα μπορεί ο γονιός και ο μαθητής από το Γυμνάσιο και πάνω να καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά και να διαχειρίζονται στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας. Η πρώτη διαχείριση του περιστατικού θα είναι εντός του σχολείου, αλλά για τα πιο βαριά περιστατικά θα υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές».

Για τον κ. Πιερρακάκη μία πλατφόρμα δεν αποτελεί πολιτική και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει και εθνικής κλίμακας καμπάνια και θα υπάρξει και μία αλλαγή στο πλαίσιο συνεπειών. Θα επανέλθει η 5ήμερη αποβολή για περιπτώσεις bullying στα σχολεία. Δεύτερη αλλαγή είναι ότι θα επανέλθει ο διαχωρισμός της απουσίας σε αδικαιολόγητη και δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τον θύτη θα υπάρξει μία διευκόλυνση στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Ερωτώμενος για διορισμό δασκάλων στα σχολεία απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης: «Τα τελευταία χρόνια –την προηγούμενη 4ετια να το πω χοντρικά– έχουν υπάρξει περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί κι αυτό ήρθε να αντιστρέψει μία κατάσταση που υπήρχε την εποχή των μνημονίων. Δεύτερον ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναπληρωτών αφορά την ειδική αγωγή και το θεωρώ μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Η στρατηγική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε πολλούς αναπληρωτές σε μόνιμους διορισμούς».

«Το 60% των ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό και εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους για εδώ»
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε και για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα ερωτήθηκε ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Σε αυτό θα ήθελα να κρατήσουμε και ένα άλλο κομμάτι: να μην υποτιμούμε τους Έλληνες της διασποράς. Το όποιο ενδιαφέρον έχει προκύψει, που είναι μεγάλο, είναι όλο από έλληνες ακαδημαϊκούς του εξωτερικού. Το 60% των ελλήνων ακαδημαϊκών είναι στο εξωτερικό, όπου εκκινούν οι ίδιοι τα πανεπιστήμιά τους».

Και συμπλήρωσε ο υπουργός: «Ο στόχος είναι να μπορούμε να πούμε δέκα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού δημιούργησαν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια αφενός, και αφετέρου έχουμε παραρτήματα δέκα μεγάλων πανεπιστημίων που με πολύ αυστηρές προδιαγραφές εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας».

Αναφορικά με τον τόπο δημιουργίας των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων και ειδικότερα την περίπτωση όπου τα περισσότερα θα επιλέγουν την Αθήνα κι ίσως όχι την περιφέρεια ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε:

«Τα πρώτα άρθρα του νόμου που φέραμε στη Βουλή, μεγεθύνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, καθιστώντας το ουσιαστικά το 3ο πανεπιστήμιο της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος στέγης ειδικά για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας και τρίτον μέσα στον νόμο που αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων βάλαμε και ένα περιφερειακό κίνητρο».

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε και μία αναφορά σχετικά με την υπόθεση των emails σε αποδήμους και την κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου λέγοντας «υπήρξε ανάληψη πολιτικών ευθυνών σε αυτό το θέμα κι έγινε έρευνα κεντρικά».

«Θα έρθουν μεγάλες αλλαγές γενικά στο σχολείο. Από τον Σεπτέμβριο θα δουν οι μαθητές μας αλλαγές σε πολλά μαθήματα. Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες ξεκινάει η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία», επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα