Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς. Στις φλόγες για 5η μέρα

Έβρος: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς. Στις φλόγες για 5η μέρα

Για 5η ημέρα το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, φλέγεται, με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη.
Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με το πιο δύσκολο να παραμένει εκείνο στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Η «μάχη» συνεχίζεται για 5η ημέρα στη Δαδιά, όπου από το πρωί της Κυριακής, οι φλόγες πλησίασαν ξανά τον οικισμό, περίπου σε απόσταση 30 μέτρων από τα σπίτια, και δόθηκε εκ νέου εντολή για εκκένωση. Οι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει ωστόσο τα σπίτια τους από το βράδυ του Σαββάτου, που εστάλη και το πρώτο μήνυμα από το 112, και απομακρύνθηκαν οι ηλικιωμένοι, ενώ στα σημεία παρέμειναν όσοι μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Η φωτιά κινήθηκε στην Εθνική οδό Αλεξανδρούπολης, που συνδέεται με τον βόρειο Έβρο, καθώς οι έντονοι καπνοί καθιστούσαν το έργο της κατάσβεσης, δύσκολο. Από το πρωί έχουν ξεκινήσει να πετούν τα εναέρια μέσα, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον πυρήνα του δάσους σπάνιας ομορφιάς, που φιλοξενεί σπάνια και μοναδικά είδη πανίδας και χλωρίδας.

Η περιοχή Α1 είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί καθώς στην περιοχή διαμένει και το σπάνιο είδος του μαύρου γύπα και συγκεκριμένα στον Έβρο, αλλά και στην Ισπανία.  Επιπλέον στο δάσος της Δαδιάς υπάρχουν  τα 36 από τα 38 σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών.

Η πυροσβεστική ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την μέθοδο «αντιπύρ», προκειμένου να κατασβεστεί η φωτιά ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα καθίσταται αδύνατο, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Δραματική είναι η εξέλιξή στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά συνεχίζει να καίει σε παρθένο δάσος και η οικολογική καταστροφή να είναι πλέον ανυπολόγιστη.
Ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος ένωσης Αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», σχολίασε ότι αυτό το καλοκαίρι παρατηρείται μέχρι στιγμής, να επιδιώκεται η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής από πλευρά των εμπρηστών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν καθημερινά 50 με 60 φωτιές οι πυροσβέστες.

Ο κ. Τσίγκας σχολίασε για τον Έβρο και το Δάσος της Δαδιάς, όπου συνεχίζει και καίγεται ακόμα και πέντε ημέρες μετά, ότι αυτό συμβαίνει γιατί η καύσιμη ύλη στο δάσος είναι σε μεγάλη ποσότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που πήρε ο κ. Τσίγκας από τους συναδέλφους του, που του ανέφεραν ότι οι πευκοβελόνες είναι τόσες πολλές και πυκνές που το νερό που ρίχνουν τα καναντέρ δεν φτάνει μέχρι κάτω στο έδαφος.

Για  ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή έκανε λόγο η Ελένη Μακρυγιάννη, περιβαλλοντολόγος και προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη και αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν φαίνεται να έχουμε σύντομα κάποια καλά νέα, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζεται σε αρκετά μέτωπα ακόμη. Έχουν απειληθεί και οι κατοικημένες περιοχές και το κέντρο ενημέρωσης και το μοναστήρι της Δαδιάς. Έχει πληγεί άμεσα ένα κομμάτι του δάσους και της πλούσιας ορνιθοπανίδας και απειλείται πλέον και η κύρια κατοικία του μαυρόγυπα», σημείωσε η πειβαλλοντολόγος.

Η κα. Μακρυγιάννη δεν έκρυψε την απογοήτευσή της, κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό ότι σε μία συνολική έκταση 70.000 στρεμμάτων του δάσους, μάλλον έχουν καταστραφεί τα 18.000 στρέμματα. Επιπλέον τόνισε ότι υπήρξε πρόβλημα με τις αντιπυρικές ζώνες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα