Ποιοι απαρτίζουν το ελληνοαμερικανικό λόμπι που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία;

Ποιοι απαρτίζουν το ελληνοαμερικανικό λόμπι που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία;

Ανησυχία έχει προκαλέσει τελευταία στα τουρκικά ΜΜΕ και τους αξιωματούχους το ελληνοαμερικανικό λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς διαπιστώνουν στην πράξη ότι αυτό έχει ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό, που επηρεάζει άμεσα τις αποφάσεις τις υπερδύναμης για τις εξοπλιστικές τύχες της Άγκυρας, ακόμη και εάν δεν συναινεί σε κάτι τέτοιο ο… πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ναι, δεν είναι υπερβολή. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει φθάσει να διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή ενίοτε ακόμη και από τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο 79χρονος κ. Μπάιντεν τάχθηκε ανοικτά υπέρ της πώλησης προς την Τουρκία 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 έκδοσης Viper, της πιο σύγχρονης εκδοχής δηλαδή που υπάρχει, καθώς επίσης και της αναβάθμισης άλλων 80 που ήδη διαθέτει η γειτονική μας χώρα, έτσι ώστε και αυτά καταστούν υπερσύγχρονα και αξιόμαχα.

 Ωστόσο το πανίσχυρο ελληνικό λόμπι κατάφερε να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής τροπολογία βάσει της οποίας «απαγορεύεται η πώληση νέων F-16 και εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας προϋπαρχόντων μαχητικών στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την εν λόγω χώρα». Το επόμενο στάδιο είναι να ψηφιστεί η τροπολογία και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

   
Η αλήθεια είναι πως η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεπεράσει τους περιορισμούς εάν πείσει το Κογκρέσο πως η πώληση όπλων στην Τουρκία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ωστόσο ο φιλέλληνας πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, γνωρίζοντας καλά τη νομολογία, έσπευσε να τονίζει δημόσια πω η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έθεσε μάλιστα συγκεκριμένους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η Άγκυρα εάν θέλει να αποκτήσει τα αναβαθμισμένα F-16. Όπως και να ‘χει, τα όσα έχουν ήδη γίνει αποτελούν μια μεγάλη νίκη του ελληνικού λόμπι. Ποιο είναι όμως αυτό το λόμπι που αναφέρουμε συνεχώς και από ποιος απαρτίζεται;

   Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Ανέκαθεν οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη δημιουργία λόμπι
Από την αρχή της ιστορίας τους οι ΗΠΑ ενθάρρυναν την άμεση κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών. Οι Έλληνες που μετέβησαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναζητώντας μια καλύτερη τύχη μπορεί να έγιναν Αμερικανοί υπήκοοι, ωστόσο εξακολουθούσαν να διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα. Από τη μια εναρμονίστηκαν με το νομικό πλαίσιο των ΗΠΑ στηρίζοντας την πολιτική της και από την άλλη δεν έπαψαν να συμμερίζονται τα συμφέροντα του ελλαδικού χώρου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Τα λόμπι αποτέλεσαν τα εργαλεία πίεσης και διεκδίκησης των εθνικών συμφερόντων. Άλλωστε οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπιζαν εξαρχής αυτές τις ομάδες πίεσης ως παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων που εγγυόταν την προστασία των πολλών. Αρκετοί Έλληνες διείσδυσαν με τα χρόνια στην πολιτική σκηνή κατακτώντας υψηλόβαθμες θέσεις αξιωματούχων ως γερουσιαστές, βουλευτές, κυβερνήτες, ανώτατα στελέχη της κρατικής μηχανής, ενώ υπήρξαν και υποψήφιοι πρόεδροι όπως ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μάικλ Δουκάκης που διεκδίκησε τον θώκο στις εκλογές του 1988 με το κόμμα των Δημοκρατικών.

   
Η κυπριακή εισβολή του 1974 κινητοποίησε ομογένεια και Αρχιεπισκοπή
Το ελληνικό λόμπι άρχισε να κινείται εντονότερα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Εκατομμύρια ομογενείς αγωνιώντας για τις τύχες Ελλάδας και της Κύπρου αυτοοργανώθηκαν, έβαλαν χρήματα από την τσέπη τους και επιχείρησαν να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους, χωρίς βοήθεια από την Αθήνα ή τη Λευκωσία. Όλα τα έκαναν μόνοι τους με τη συνεπικουρία της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ και ιδίως του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Αρχικά με τον υπερδραστήριο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο που ποιμαντορούσε από το 1959 έως το 1996, ακολούθως με τον Σπυρίδων (από το 1996 έως το 1999), με τον Δημήτριο (από το 1999 έως το 2019) και τώρα με τον Ελπιδοφόρο (από το 2019 έως και σήμερα).

Οι Έλληνες ομογενείς ήταν αυτοί που μέσα από πιέσεις γερουσιαστών και βουλευτών κατάφεραν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου το Κογκρέσο να λάβει στις 5 Φεβρουαρίου 1975 την απόφαση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά όπλα κατά την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Τα κατοπινά χρόνια, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα χρηματοδοτήσουν εταιρείες, κυρίως την «Μανάτος & Μανάτος» προκειμένου να κάνει αυτή το lobbying (την άσκηση επιρροής και συνηγορίας) για λογαριασμό των δύο κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα ξοδεύει 10 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα
Κάτι ανάλογο κάνει σήμερα και η Τουρκία. Έχει αναθέσει σε αμερικανικές εταιρείες άσκησης πίεσης να προωθήσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας. Αν και δαπανούν ετησίως περίπου 6 έως 10 εκατομμύρια δολάρια όμως (χωρίς να προμετρώνται τυχόν άγνωστες διαδρομές χρήματος), δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες της K Street, της λεωφόρου της αμερικανικής πρωτεύουσας που βρίσκονται τα γραφεία των περισσότερων εταιρειών λόμπι, έχει δυσκολέψει πολύ το έργο όσων αποφασίζουν να δουλέψουν για την Τουρκία. Κι αυτό γιατί οι ίδιες οι αμερικανικές κυβερνήσεις δεν τα πάνε καλά με τη γειτονική μας χώρα.

Τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ μέλη της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ
Επί δεκαετίες τα ελληνικά συμφέροντα υπερασπίζονταν πολλές και σημαντικές οργανώσεις όπως είναι η ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association). Ως επίσημη αποστολή έχει «την προώθηση του ελληνισμού, της φιλανθρωπίας, της υπευθυνότητας των πολιτών και την εξέλιξη των μελών» όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Ιδρύθηκε ως αδελφότητα στην Ατλάντα το μακρινό 1922 και διαχρονικά έχουν εγγραφεί σε αυτή πάνω από 400.000 μέλη, συμπεριλαμβανομένων και τριών προέδρων των ΗΠΑ (του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του Χάρι Τρούμαν και του Τζέραλντ Φορντ).

Η καλά οργανωμένη τακτική του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας
Σήμερα το έργο της άσκησης επιρροής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων στις ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρωτίστως τα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Coincil – HALC), σε συνεργασία με το εβραϊκό (που εκφράζεται από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή – AJC) και μια σειρά Ελληνοαμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές. Η HALC είναι η οργάνωση που έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους επιτελείς του καθώς πέτυχε κάτι που από τέσσερα χρόνια θα φάνταζε ακατόρθωτο: Να αποβληθεί η γειτονική μας χώρα από το πρόγραμμα προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 που αποτελούν το καμάρι της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα σμήνος εκ των οποίων θα ενταχθεί στις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε αυτό; Μέσω της καμπάνιας «No jets for Turkey» («Όχι μαχητικά για την Τουρκία»). Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας απαρτίζεται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα που κατέχουν θέσεις «κλειδιά» και προχωρούν σε καλά μελετημένες κινήσεις, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων την επιρροή των social media.

Ο δραστήριος δικηγόρος και επικεφαλής του HALC, Έντι Ζεμενίδης
Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) με έδρα το Σικάγο, ιδρύθηκε από τον Κύπριο Νίκο Μούγιαρη, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της ομογένειας που έφυγε από τη ζωή το 2019. Όραμά του ήταν η δημιουργία μιας σύγχρονης και καλά οργανωμένης ομογενειακής οργάνωσης που θα είχε παρεμβατικό ρόλο και όπως καταδεικνύει η πράξη, το πέτυχε. Σήμερα εκτελεστικός διευθυντής του HALC είναι ο 49χρονος δραστήριος Ελληνοκύπριος δικηγόρος, Έντι Ζεμενίδης, γιος των αρχιτεκτόνων Δημήτριου Ζεμενίδη από τον Αμίαντο της Αμμοχώστου και της Ειρήνης Ανδριανοπούλου από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Ο πατέρας του σε ηλικία 14 ετών είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ και πολέμησε για την ελευθερία της Κύπρου από τους Άγγλους. Γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του κατά τη διάρκεια των σπουδών στις ΗΠΑ και μετά τη γέννηση του γιου τους Έντι τον Φεβρουάριο του 1973 επέστρεψαν στην Κύπρο. Η τουρκική εισβολή όμως στο νησί το 1974 τους ανάγκασε να επιστρέψουν στο Ιλινόις.

Ο Έντι μεγαλώνοντας και αφού ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές, υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών του Ιλινόις, έγινε ο στενότερος σύμβουλος του υποψήφιου για τη Γερουσία Αλέξη Γιαννούλια και συμμετείχε στον κύκλο των συνεργατών του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

   Ο Έντι Ζεμενίδης
Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι από το HALC παρέχεται το διετές πρόγραμμα υποτροφιών, «Νίκος Μούγιαρης-Ηγεσία 2030», που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μέσω αυτού οι υπότροφοι παρακολουθούν έναν κύκλο σπουδών 12 μαθημάτων ηγεσίας πραγματοποιώντας ταξίδια στην Ουάσιγκτον και συμμετέχοντας στη στρατηγική επικοινωνίας της οργάνωσης. Οι υπότροφοι, που θα αποτελέσουν την επόμενη ηγετική ομάδα της Ομογένειας είναι ηλικίας έως 30 ετών και μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας 65 νέων ομογενών σε Σικάγο και Νέα Υόρκη έτοιμων να αναλάβουν τη σκυτάλη της εκπροσώπησης του ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Ο καίριος ρόλος του πολύπειρου βουλευτή Τζον Σαρμπάνη
Καίριο ρόλο στην υπερψήφιση της τροπολογίας που απαγορεύει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία διαδραμάτισε ο 60χρονος βουλευτής Τζον Σαρμπάνης. Πρωτοστάτησε στην εκστρατεία ενημέρωσης των μελών του Κογκρέσου αναφορικά με την επιθετικότητα και τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και ανέδειξε το γεγονός ότι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η Ελλάδα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, «πριν από µμερικά χρόνια, στείλαμε ένα ισχυρό µμήνυμα, καθυστερώντας την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία για πολλούς λόγους. Νομίζω ότι η πώληση F-16 ανήκει στην ίδια κατηγορία, και γι’ αυτό αντιστεκόμαστε εντός του Κογκρέσου».

Ο Τζον Πέτερ Σπύρος Σαρμπάνης όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, εκπροσωπεί την 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το μακρινό 2007 οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πως έχει αποκτήσει ισχυρά ερείσματα αυτά τα 15 χρόνια που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα. Και αυτός επαγγέλλεται δικηγόρος, έχοντας αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πρίνστον και του Χάρβαρντ, ενώ έχει εργαστεί και ως επαρχιακός δικαστής στο Μέριλαντ. Είναι γιος του πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη (1930-2020), ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο.

   Ο Τζον Σαρμπάνης
Κρις Πάπας: Το πρόσωπο πίσω από την τροπολογία που έβαλε φρένο στον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16
Δεσπόζουσα θέση στο λόμπι των Ελλήνων κατέχει επίσης ο μόλις 42 ετών Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας. Ήταν το πρόσωπο που ηγήθηκε μιας ομάδας 18 συναδέλφων του για την εισαγωγή μιας διακομματικής τροπολογίας στον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας, η οποία εμποδίζει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 που διαθέτει ήδη η Τουρκία, στην έκδοση Viper. Επίσης κατέθεσε δύο τροπολογίες στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που δημιουργούν προβλήματα στην Άγκυρα που διαπιστώνει ότι δεν έχει πλέον την εύνοια που απολάμβανε κατά το παρελθόν.

«Έχω εναντιωθεί σταθερά στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως και προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του υπάρχοντος τουρκικού στόλου των F-16. Με ανησυχεί βαθύτατα και εμένα και πολλούς στο Κογκρέσο το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει την προώθηση αυτής της πώλησης, ενώ η Τουρκία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραµµα F-35» έχει τονίσει μεταξύ άλλων ο κ. Πάπας.

Ο δημοκρατικός Κρίστοφερ Τσαρλς Παππάς, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, είναι επιχειρηματίας (συνιδιοκτήτης εστιατορίου) και βρίσκεται στη Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ως εκπρόσωπος της 1ης κογκρεσιακής περιφέρειας του Νιού Χάμσαϊρ από τον Ιανουάριο του 2019. Προηγουμένως, υπηρέτησε ως Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ίδιας πολιτείας από την 4η περιφέρεια την περίοδο 2013 έως 2019, ενώ ήταν και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νιου Χάμσαϊρ για την κομητεία του Χίλσμπορο, από το 2002 έως το 2004.

   Ο Κρις Πάππας
Εξελέγη πρώτη φορά στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, στις εκλογές του 2018, νικώντας με ποσοστό 53.6% έναντι 45.0% του τότε Ρεπουμπλικανού ανθυποψήφιού του. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2020, με ποσοστό 51.3% έναντι 46.2% του Ρεπουμπλικανού ανθυποψήφιού του και είναι το πρώτο ανοιχτά δηλωμένο ομοφυλόφιλο μέλος του Κογκρέσου που αντιπροσωπεύει την πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ. Τον Δεκέμβριο του 2021 ανακοίνωσε πως αρραβωνιάστηκε τον σύντροφό του, Βαν Μπέντλεϊ.

Ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που στηρίζει με «κλειστά μάτια» την Αθήνα
Στο ελληνοαμερικανικό λόμπι δεν συγκαταλέγονται μονάχα ομογενείς αλλά και μια σειρά από πρόσωπα που μπορεί να μην γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή μπορεί να μην έχουν κανέναν δεσμό με τη χώρα μας, ωστόσο λειτουργούν υπέρ των συμφερόντων και των θέσεών μας. Βαρύνοντα ρόλο σε αυτή την κατηγορία προσώπων έχει ο κουβανικής καταγωγής γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση που λαμβάνει το Κογκρέσο για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και γενικότερα την ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει ο λόγος του είναι ότι πρόσφατα, το περιοδικό Politico ανέφερε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πως υποστηρίζει την πώληση F-16 στην Τουρκία, όµως δεν µπορεί να κάνει τίποτα χωρίς την έγκριση των Μενέντεζ και Ρις (σ.σ. έτερος γερουσιαστής».

Ο κ. Μενέντεζ είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και κάθετος στις απόψεις του: «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά µε την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό µας εξοπλισμό µε βάση κάποια στάνταρ, µε αυτούς που µμοιράζονται τις αξίες µας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» είπε πρόσφατα.

Όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη για επίσημο ταξίδι στην Ουάσιγκτον, φρόντισε να συναντηθεί και με τον κ. Μενέντεζ, ενώ ο πολύπειρος γερουσιαστής είχε επαφές και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ρον είχε υποδεχθεί ως «έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σηµασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

   Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ο 68χρονος δικηγόρος Ρόμπερτ «Μπομπ» Μενέντεζ (αγγλ. Robert «Bob» Menendez, 1 Ιανουαρίου 1954), υπηρετεί ως Γερουσιαστής ΗΠΑ την πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ από το 2006, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ από το 2021. Έχει διατελέσει ξανά Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (2013-2015) αλλά και Επικεφαλής των Δημοκρατικών Βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (2003-2006).

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1954 στη Νέα Υόρκη, από Κουβανούς γονείς μετανάστες. Μεγάλωσε στην Γιούνιον Σίτι και το Τζέρσεϊ Σίτι. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Union Hill High School το 1971, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Πήτερς του Τζέρσεϊ Σίτι, λαμβάνοντας πτυχίο το 1975. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στο Νιούαρκ. Το 1980, αφού έκανε πρακτική ως ασκούμενος δικηγόρος και το 1986 εξελέγη δήμαρχος της Γούνιον Σίτι, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων στο Νιου Τζέρσεϊ. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος (ενώ παράλληλα ήταν και μέλος της πολιτειακής Συνέλευσης και της Γερουσίας) έως το 1992.

Η γνώση και κατανόηση των προβλημάτων του ελληνισμού εκ μέρους του κ. Μενέντεζ ξεκίνησε από τη φιλία που διατηρεί με ομογενείς μας. Πέραν του Έντι ζεμενίδη, έχει άριστες σχέσεις με την οικογένεια Ζαμπά που κατάγεται από την μαρτυρική πόλη της Μόρφου που κατέχουν μέχρι σήμερα οι Τούρκοι. Ο Τάσος Ζαμπάς, με τον οποίο μιλάνε τακτικότατα, είναι χρηµατιστηριακός σύµβουλος στο Anastasiou Financial Group της Wells Fargo Advisors, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Κυπριακής Οµοσπονδίας Αµερικής και αναπληρωτής πρόεδρος της Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγών (ΠΣΕΚΑ). Προφανώς δεν χρειάστηκε και πολύ για να τον πείσει όσον αφορά τη διαχρονικά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια το ελληνοαμερικανικό λόμπι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το εβραϊκό, ένα από τα πιο σημαντικά που δραστηριοποιούνται στην Ουάσιγκτον – κατά πολλούς το σημαντικότερο. Οι εβραϊκές οργανώσεις για πολύ καιρό έδιναν ώθηση στις απόψεις της Άγκυρας και είναι γνωστό σε όλους πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εμποδιζόταν συνεχώς από το φιλοϊσραηλινό λόμπι σε συνεργασία με κέντρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αυτή η εύνοια όμως άρχισε σταδιακά να μεταστρέφεται από το 2009, όταν οι οργανώσεις πίεσης των Ισραηλινών στράφηκαν εναντίον της Άγκυρας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους των ΗΠΑ το 2021 θεωρείται η μεγαλύτερη ήττα των τουρκικών λόμπι.

Η στενή συνεργασία Ελλήνων και Ισραηλινών οφείλεται μεταξύ άλλων στη διορατικότητα του βουλευτή Γκας Μπιλιράκη να ιδρύσει μαζί με τον συνάδελφό του Τεντ Ντόιτς το 2012 την Κοινοβουλευτική Συμμαχία Ελλάδος – Ισραήλ (CHIA). Το ελληνικό λόμπι συνεργάζεται με το εβραϊκό, το αρμένικο, μια σειρά από χριστιανικές οργανώσεις, Κούρδους, Ινδούς και πολλούς άλλους. Μπορεί να μην συμφωνούν φυσικά σε όλα, καθώς αυτονόητα κάθε πλευρά κοιτάζει πρωτίστως τα δικά της ζωτικά συμφέροντα, αλλά σίγουρα υπάρχει σύμπνοια όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ντέιβιντ Χάρις: Ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής που στηρίζει τις ελληνικές θέσεις
Εκτελεστικός διευθυντής της πανίσχυρης Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) είναι αυτή τη στιγμή ο δικηγόρος Ντέιβιντ Χάρις που κι αυτός έκανε πολύ σημαντική δουλειά τόσο στο προσκήνιο όσο και παρασκηνιακά προκειμένου να υπερψηφιστεί από την αμερικανική Βουλή η τροπολογία που εμποδίζει την πώληση μαχητικών F-16 στους Τούρκους.

   Ο Ντέιβιντ Χάρις
Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει ό,τι έκαναν και οι ναζί, αναφερόµενος στη συνοριακή κρίση την οποία ο ίδιος είχε δηµιουργήσει. Αντιµετωπίζουν Ολοκαύτωµα οι µετανάστες στην Τουρκία; Εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούµενοι για τις ζωές τους; Εάν ναι, τότε ο Ερντογάν θα έπρεπε να είναι υπόλογος. Εάν όχι, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αουσβιτς και να µάθει τι είναι πραγµατικά οι ναζί». Ο Ντέιβιντ Χάρις είναι επικεφαλής της AJC, πάνω από 30 χρόνια και θεωρείται άριστος χειριστής του lobbying. Έχει τη δυνατότητα να συναντά ηγέτες παγκόσμιου βεληνεκούς και να προωθεί της θέσεις του Ισραήλ, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαθρησκευτική κατανόηση.

Για όσους τυχόν θυμούνται, το 2014 πάντως υπήρξε μια κόντρα μεταξύ του κ. Χάρις και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee είχε κατηγορήσει τον τότε υποψήφιο περιφερειάρχη στη Δυτική Μακεδονία Θ. Καρυπίδη για αντισημιτικές δηλώσεις. Η Κουμουνδούρου είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας» και «εντελώς αναίτια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα