Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία, πάνω από 200 εισαγωγές ημερησίως

Κορονοϊός – Μαγιορκίνης: Αυξημένη η πίεση στα νοσοκομεία, πάνω από 200 εισαγωγές ημερησίως

Tο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται οι επιστήμονες να βρίσκονται σε θέση να εκτιμήσουν στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητητας του κορονοϊού, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Αναφορικά με την τρέχουσα εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις, σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης, όπως είπε. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε αύξηση 4%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid είναι ενισχυμένος, με περισσότερες από 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων, συνέχισε, πλησιάζει το 1,5.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 58,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουν γίνει 44,5 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας, είναι 125.000, ενημέρωσε εξάλλου ο καθγηητής.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 242 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα, ενημέρωσε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών.

Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώθηκε οριακά και καταγράφηκαν περίπου 406.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 3% και καταγράφηκαν περίπου 6.500 ανά ημέρα, επεσήμανε.

Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, και την τελευταία εβδομάδα δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, η επιδημία επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα,

ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16%,
ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

https://www.newsbeast.