Green Pass και για εσωτερικές μετακινήσεις εξετάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση green pass και για εσωτερικές, υπεραστικές μετακινήσεις από νομό σε νομό. Εισηγούνται δηλαδή εσωτερικές μετακινήσεις με την επίδειξη κάρτας που θα βεβαιώνει πως ο ταξιδιώτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση προβλέπει να γίνονται εσωτερικές μετακινήσεις για τους ανεμβολιαστους πολίτες με αρνητικό μοριακό έλεγχο ή με αρνητικό rapid test, ενώ δεν θα γίνονται δεκτά τα self test.

Τα μέλη της επιτροπής κρίνουν αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο με αποκλειστικό στόχο τη διασφάλιση της μη διασποράς του κορωνοϊου το επόμενο διάστημα που αναμένεται η κινητικότητα να αυξηθεί κατακόρυφα λόγω καλοκαιριού και διακοπών.

Παράλληλα, και η κυβέρνηση ευελπιστεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να λειτουργήσει ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς τα προνόμια των εμβολιασμένων αυξάνονται συνεχώς.

Όπως σημειώνεται, ενδέχεται να υπάρξουν εξαιρέσεις που θα αφορούν όσους κινούνται καθημερινά λόγω της εργασίας τους. 

Οι ειδικοί της επιτροπής προβληματίζονται για κάποιες περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, όπως σε Μύκονο, Ρέθυμνο, Τήνο, Σποράδες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, αναμένεται να γίνουν σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, 'Ακης Σκέρτσος απηύθυνε πρόσκληση προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι, με δήλωση-ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως ανέφερε, τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. 

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό κατά της Covid-19: Σε ισχύ από σήμερα. Η διαφοροποίηση της Γερμανίας

Το σημαντικότερο προνόμιο για όσους φροντίζουν να εμβολιαστούν κατά του κορoνοϊού, συμβάλλοντας στον πόλεμο κατά της πανδημίας, παίρνει σάρκα και οστά σήμερα σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

Το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό κατά της Covid-19, γνωστό και ως «διαβατήριο ελευθερίας» μπαίνει σε εφαρμογή με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) και περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson), σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα). Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.

 Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται και να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 είναι ένα προσωρινό εργαλείο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.

Η χρονική διάρκεια που απαιτείται για τη διενέργεια τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως το Πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε πολίτης που το διαθέτει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

Ωστόσο, η πρεμιέρα του πιστοποιητικού δεν ξεκίνησε με το δεξί, υπό την σκιά της απόφασης της Γερμανίας να επιβάλει καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Πορτογαλία, ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”. Η Κομισιόν είναι ενοχλημένη με την στάση της Γερμανίας, ενώ καλεί παράλληλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν το πιστοποιητικό και για άλλες δραστηριότητες, όπως για να μπει κάποιος σε εστιατόρια, μπαρ και συναυλίες.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα