Εργασιακό νομοσχέδιο: Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Παράνομη η απεργία για τους εκπαιδευτικούς

Εργασιακό νομοσχέδιο: Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Παράνομη η απεργία για τους εκπαιδευτικούς

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη απεργία της ΑΔΕΔΥ από το πρωί. Την ίδια στιγμή ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των συνδικαλιστικών φορέων.
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα καθώς απόψε το βράδυ ψηφίζεται μετά από τριήμερη συζήτηση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Στους δρόμους βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ και τα εργατικά σωματεία.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι ναυτεργάτες έχουν αποκλείσει τους καταπέλτες και κανένα πλοίο δεν έφυγε από το λιμάνι.

Στα εκδοτήρια βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, επιβάτες που σκόπευαν να ταξιδέψουν, αλλά ενημερωθήκαν ότι λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, θα αναγκαστούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Εργατικά συνδικάτα, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου ανήμερα της ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την αγωγή που κατέθεσε χθες η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, η απεργία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική για τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του υπουργείου που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ μέχρι τις 10 το πρωί κινήθηκαν κανονικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη διευκόλυνση των υποψηφίων.

Ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες στο λιμάνι του Πειραιά

Αρκετοί ήταν οι πολίτες που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας μάταια να ταξιδέψουν, καθώς τα πλοία παρέμειναν δεμένα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ.

Τα εκδοτήρια ήταν μεν ανοιχτά, αλλά οι απεργοί ήταν ήδη παραταγμένοι στις μπουκαπόρτες των πλοίων. Οι πολίτες καταγγέλουν ότι δεν ενημερώθηκαν ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψουν.

13 σωματεία της ΠΝΟ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 10.30 π.μ., ενώ προγραμματισμένη είναι ακόμα μία συγκέντρωση στις 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα μαζί με το ΕΚΑ.

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκαν τα πρωινά συλλαλητήρια, και το ραντεβού ανανεώθηκε για το απόγευμα.

Βουλή: «Μάχη» πολιτικών αρχηγών για το εργασιακό νομοσχέδιο

Σε κυκλική διαδρομή 360 μοιρών εξελίσσεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, καθώς ολοκληρώνεται έτσι όπως εκκίνησε, με αγεφύρωτη, δηλαδή, την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στο βασικό κορμό των αλλαγών στα εργασιακά.

Η αντιπαράθεση κορυφώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, για την οποία ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ονομαστική.

Παρά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, δε θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτή την ώρα είναι στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά να βρίσκεται στην τελική ευθεία στη συζήτηση στη Βουλή, το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μέχρι το βράδυ, θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 7 συγκεντρώσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου στην πόλη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα