Ιερώνυμος: Φαντασιώσεις ότι η Εκκλησία έχει τόσα χρήματα που θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος

Ιερώνυμος: Φαντασιώσεις ότι η Εκκλησία έχει τόσα χρήματα που θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος

Εν αναμονή των εγκαινίων του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, από το βήμα του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας, 89,5, μίλησε για την εν λόγω υποδομή, την παρουσία του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ευλογία, αλλά και για τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην εμπειρία δημιουργίας αντίστοιχων έργων όταν ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και τόνισε πως «βλέποντας τις ποιμαντικές ανάγκες της Αρχιεπισκοπής και της κοινωνίας, σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνουμε ίδια και περισσότερα έργα από όσα στη Μητρόπολη Θηβών». Επίσης, έκανε λόγο για τη γνωριμία του με τον Άγιο Πορφύριο, τις συζητήσεις που είχε μαζί του για τις ανθρώπινες ανάγκες, κάτι που του έδωσε την ώθηση να δημιουργήσει το Κέντρο.

Επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να λύσει το πρόβλημα σε όλες του τις πλευρές, αλλά «μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα. Μπορεί να γίνει κάτι το οποίο θα αντιγράψουν κι άλλοι. Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως δεν πρόκειται για ένα κέντρο που είναι μια αποθήκη ανθρώπων, αλλά ένας χώρος που μπορεί κανείς να συνεχίσει την πνευματική ζωή ή να γνωρίσει πράγματα που δεν γνώριζε μέχρι τώρα. Υπάρχει ένας σχεδιασμός να έχουν οι άνθρωποι καλή υλική περιποίηση, πνευματική εξυπηρέτηση και ακόμη περισσότερο ιατρική φροντίδα».

Επιπλέον, έκανε περιγραφή των επιστημονικών δομών, αναφορά στις επιτροπές του Κέντρου, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και για τη συνεργασία που υπήρχε με κρατικούς και τοπικούς φορείς. Επ΄ αυτού, σημείωσε ότι «σκοπός της Εκκλησίας είναι να βοηθάει τους ανθρώπους, ώστε να συνεργάζονται για καλά έργα και αυτό το έργο που θα εγκαινιάσουμε σήμερα είναι ένας καρπός συνεργασίας Εκκλησίας με την Πολιτεία, τους επιστήμονες και την τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε έργο απομονωμένο».

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι «το έργο στοίχισε περίπου 5.000.000 ευρώ, ποσό υπέρογκο που ούτε με τα φτερά της φαντασίας μπορούμε να πούμε ότι θα τα έβαζε η Εκκλησία. Χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, από την Ευρώπη. Όχι ευρωπαϊκά χρήματα, χρήματα δικά μας που είναι στην Ευρώπη, που τα δικαιούμαστε και μπορούμε να τα παίρνουμε για να κάνουμε τέτοιου είδους έργα. Οι κρατικές υπηρεσίες βοήθησαν».

Εξάλλου, υπογράμμισε πως το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής δεν είναι μόνο δικό του έργο, αλλά όλων των συνεργατών του και των ανθρώπων που στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια, ενώ επανέλαβε ότι εντολή του Κυρίου είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εγκαίνια του έργου, ο Αρχιεπίσκοπος επσημαίνοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο πνοής, ένα έργο που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν πρότυπο και μπορεί η Εκκλησία να πει ότι καμαρώνει για αυτό» σημείωσε: «Στις παρούσες συνθήκες είναι καλό να έχουμε την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και από την πλευρά της Πολιτείας του εκπροσώπου αυτής. Είναι μια περίοδος, άλλωστε, που η παρουσία του Πατριάρχη κοντά στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών είναι κάτι που χρειάζεται σήμερα».

Με αφορμή την αναφορά στο ποσό που στοίχισε το έργο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε στην ερώτηση αν ισχύει η άποψη κάποιων πως η Εκκλησία έχει τόσα χρήματα που θα μπορούσε να αναλάβει το χρέος της Ελλάδας με τα εξής λόγια: «Αυτά είναι φαντασιώσεις. Είμαστε σε μια εποχή, σε μια περίοδο, που προβληματίζομαι ως Αρχιεπίσκοπος, αν συνεχίσουμε τη ζωή μας, την αντιμετώπιση των οικονομικών της Εκκλησίας όπως γίνεται μέχρι τώρα, ύστερα από μία εικοσαετία η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα έχει τη δυνατότητα από πλευράς οικονομικής να συνεχίσει τη διακονία της».

topontiki

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: