Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση με βαριές εκφράσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές

«Ανθρώπινο χέρι στον Έβρο, έβαλε τις φωτιές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύξηση προστίμων στους εμπρηστές και άμεση φυλάκιση ακόμη και για απλή αμέλεια. «Αφήσατε τη χώρα ανέτοιμη και αθωράκιστη», τον κατηγόρησε ο Σωκράτης Φάμελος.

Με φόντο την καμένη γη που αφήσαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και με την φωτιά στον Έβρο να καίει για 13η ημέρα οι πολιτικοί αρχηγοί συγκρουστήκαν σφοδρά στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε φωτογραφίες για να δείξει την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν η πυρκαγιές και αναφερόμενος στην φωτιά στον Έβρο υποστήριξε πως σύμφωνα με όλα τα στοιχεία πρόκειται για εμπρησμό ενώ αναφέρθηκε και στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς.

«Ο εμπρησμός είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις στον Έβρο, ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς, ενώ είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία είναι ανθρωπογενής και είναι περίπου βέβαιο ότι άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες. Ενημερωθήκαν όλοι με το 112 σε δύο γλώσσες αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε και πώς βρέθηκαν οι άνθρωποι αυτοί εκεί και τον ρόλο που παίζουν κάποιες ΜΚΟ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν έχετε τέτοια στοιχεία να τα φέρετε εδώ και να τα πάτε στην Δικαιοσύνη», είπε ο Σωκράτης Φάμελος.

«Προτεραιότητα μας είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως το 112 έσωσε ζωές και πως η άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού κατάφερε να εκκενώσει χιλιάδες ανθρώπους σε Ρόδο και Έβρο.

«Δική μας προτεραιότητα είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η μόνη που δεν αντικαθίσταται και δεν μπορεί να δημιουργηθεί ξανά. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος. Όποιος διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει. Εμείς θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το 112 και να σώζουμε ανθρώπινες ζωές».

«Η χώρα είναι αθωράκιστη. Αν δεν ξέρατε ότι είμαστε απροετοίμαστοι είστε επικίνδυνοι. Αν ξέρατε τότε παραπλανούσατε», είπε ο Σωκράτης Φάμελος.

«Είστε ο πρωθυπουργός που καταστρέψατε το κόσμημα της Δαδιάς», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση για εμπρησμό»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε διατάξεις για την αύξηση των προστίμων και ποινές φυλάκισης ακόμη και για αμέλεια στην πρόκληση πυρκαγιών ενώ τόνισε πως αυτόκλητοι «σερίφηδες» δεν θα γίνουν ανεκτοί, μια φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Οι Έλληνες λέει το Σύνταγμα πρέπει και μπορούν να παρεμβαίνουν όταν είναι μπροστά σε παράνομες πράξεις».

«Είστε διακινητές εσείς και τα άλλα κόμματα με την ίδια ιδεολογία. Λέτε σαχλαμάρες και μας κουνάτε και το δάχτυλο. Φτάνει πια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιχμές Μητσοτάκη στην τοπική αυτοδιοίκηση για την διαχείριση των κονδυλίων
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης την αγορά νέων Canadair το 2027 καθώς και το evros-pass για την οικονομική στήριξη των κατοίκων της περιοχής ενώ άσκησε κριτική και στους Δήμους για το πώς αξιοποίησαν  τα κονδύλια που πήραν για την αντιπυρική περίοδο.

«Υπάρχουν Δήμοι υποδειγματικοί. Υπάρχουν κι άλλοι δήμοι, οι οποίοι δεν πράττουν το αυτονόητο. Το κράτος θα τους ελέγξει, αλλά και οι δημότες. Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν. Όλοι τοπικοί άρχοντες θα αξιολογούνται. Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιούνται έρχονται εκλογές οι πολίτες πρέπει να το συνυπολογίσουν».

«Η αμφισβήτηση των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις από την κυβέρνηση δείχνει ότι το μυαλό τους είναι στραμμένο στη δικαιολογία και στο θεαθήναι», είπε με τη σειρά του ο Δημήτρης Νατσιός.

«Κάηκε η χώρα μας. Γιατί ποτέ κάνεις δεν τιμωρήθηκε;», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης με πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων από τις πυρκαγιές.

Ο λόγος της αναφοράς του πρωθυπουργού για τον ανθρώπινο παράγοντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δήλωση σχετικά με τον ανθρώπινο παράγοντα στους εμπρησμούς, λέγοντας πως η αναφορά συνίσταται σε δύο περιστατικά όπου την ώρα της φωτιάς σε ένα νότιο σημείο της Δαδιάς εμφανίστηκε ξαφνικά πυρκαγιά σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο.

Σύμφωνα με τι πληροφορίες του MEGA, ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το εάν και ποιοι πηγαίνουν εκεί.

Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ακούγοντας την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τον ανθρωπογενή παράγοντα στις πυρκαγιές, η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως η δήλωσή του δίνει άλλοθι στους αυτόκλητους «σερίφηδες» του Έβρου.

Αντίστοιχα, επιχειρήματα είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «κάθε φορά που στριμώχνεται ο κ. Μητσοτάκης έρχονται τα σενάρια περί συνωμοσίας».

Τέλος, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται να γίνεται κριτική για τις φωτιές που μπαίνουν επί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να χτυπούνται από την αντιπολίτευση οι πυροσβέστες αλλά όταν αυτός ασκεί κριτική να μην χτυπά τους πυροσβέστες, αντίστοιχα, αναφερόμενοι στις δηλώσεις του σχετικά με το ότι η αντιπολίτευση δεν σέβεται τον κόπο των πυροσβεστών όταν αναφέρεται στις πυρκαγιές.

Μητσοτάκης: Ένταση και υψηλοί τόνοι με Φάμελλο, Ανδρουλάκη και Βελόπουλο - «Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει» 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα