Ο Αλέξης Τσίπρας είναι "ανοικτός" στη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ανοικτός στη συνεργασία και την κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ «σε ορισμένα ζητήματα», δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ προς το πρόσωπό του, αλλά και στην πολιτική του ΣΥΝ, ο Αλ.Τσίπρας σημειώνει ότι «η κυρία Παπαρήγα [...] πρέπει να απαντήσει στους χιλιάδες ανθρώπους της Αριστεράς, που αισθάνονται -και δικαίως- ότι υπάρχει μια ελπίδα για την Αριστερά στις μέρες μας να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Εάν θεωρεί ότι η Αριστερά είναι μήλα και πορτοκάλια, εμείς λέμε ότι η Αριστερά σε αυτή τη φάση είναι μια σοδειά πάρα πολύ γόνιμη, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια διαφορετική πολιτική εξέλιξη.»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ τονίζει ότι ότι στην Κουμουνδούρου δεν έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με κανέναν, ωστόσο, «δεν πήραμε απάντηση κι αυτό νομίζω ότι αναδεικνύει και τον κομπλεξισμό της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι όλα θα λυθούν όταν όλοι έρθουν στο μαγαζί του καθενός».

»Απέναντι στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια στάση, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και άρα κουβαλάει όλη τη φθορά των κυβερνήσεών του. Το ΚΚΕ σε θεωρητικό επίπεδο είναι προσκολλημένο σε μια ανάλυση που αφορά το χθες, όμως, ο κόσμος του, λαχταρά την ενότητα της Αριστεράς» επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΚΚΕ περί «παρέμβαση επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού», σημειώνει ότι «καλό είναι να μην κρυβόμαστε πίσω από το φόβο ότι δεν μπορεί να πάνε προς τα αριστερά οι πολιτικές εξελίξεις, επειδή πάντα θα υπάρχουν συνωμοσίες και μεγάλα συμφέροντα».

» Θα περίμενα να τις αντιμετωπίσει με πιο επιθετική τακτική. Θα της θυμίσω μια σοφή ρήση του προέδρου Μάο: 'Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση…'.»

Ο Αλ.Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο μετακίνησης στον ΣΥΝ «στελεχών του ΠΑΣΟΚ με ειδικό βάρος», καθώς «δεν ξέρω αν η Κουμουνδούρου μπορεί να χωρέσει τέτοια στελέχη, με τόσο ειδικό βάρος. Έχουμε μικρό ασανσέρ και δεν θα μπορούν να ανέβουν στους ορόφους».

Τέλος, σχολιάζοντας τη νέα θέση της κυβέρνησης για το γερμανικό εκλογικό σύστημα, υποστηρίζει:

«Ο Καραμανλής προχθές στη Βουλή ουσιαστικά πέταξε σωσίβια λέμβο, προκειμένου να πιαστούν χέρι χέρι με τον Παπανδρέου και να διασωθούν, διατηρώντας τεχνητά, διαμέσου του εκλογικού νόμου το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης. Μπροστά στον τρόμο που προκαλεί η σκέψη της κατάρρευσης του δικομματισμού, έχει αρχίσει η επεξεργασία εφεδρικών σχεδίων.»