Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ξύπνησαν μνήμες από την κηδεία που καθήλωσε τον πλανήτη

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ξύπνησαν μνήμες από την κηδεία που καθήλωσε τον πλανήτη

Μια λαοθάλασσα στους δρόμους και έξω από το Μπάκινγχαμ, ένα ποτάμι από λουλούδια και φωτογραφίες με μηνύματα για την πριγκίπισσα της καρδιάς τους, η βασίλισσα Ελισάβετ στα μαύρα και τα δύο παιδιά που απέκτησε η Νταϊάνα, να κάνουν τα πιο δύσκολα βήματα της ζωής τους, δίπλα στον πατέρα τους. Ο θρήνος στο Λονδίνο είναι ανείπωτος.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1997, έγινε η κηδεία που καθήλωσε ολόκληρο τον πλανήτη. Με εκατομμύρια τηλεθεατές στους τηλεοπτικούς δέκτες και εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους της Αγγλικής πρωτεύουσας, για το τελευταίο αντίο στην Νταϊάνα, που σκοτώθηκε στα 36 χρόνια της ζωής της.

Οι εικόνες προκαλούν συγκίνηση και οι αριθμοί εντυπωσιάζουν. Πάνω από 1.000.000 Βρετανοί ακολούθησαν την πομπή στο κέντρο του Λονδίνου.

Μόνο στην Αγγλία πάνω από 32.000.000 τηλεθεατές παρακολουθούν την κηδεία από το BBC. Στον υπόλοιπο κόσμο τα όσα συμβαίνουν καθηλώνουν στους τηλεοπτικές δέκτες 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Με πλάνα όπως αυτά, να μεταδίδονται απευθείας και στην Ελλάδα.

Στην κηδεία βρίσκονται γαλαζοαίματοι, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που ήταν προσωπικοί φίλοι με την Νταϊάνα.

Από τον Τομ Χανκς, τον Στίβεν Σπίλμπερκ, τον Τομ Κρουζ και τη Νικόλ Κίτμαν που βλέπουμε σε αυτή τη φωτογραφία, μέχρι τον Τζορτζ Μάικλ και τον Έλτον Τζον, που ερμήνευσε ένα τραγούδι που έγραψε ειδικά για εκείνη τη μέρα και έντυσε μουσικά τα περισσότερα αφιερώματα.

Το τραγούδι στο Αβαείο κυκλοφόρησε 6 μέρες μετά και πούλησε 35.000.000 αντίτυπα εντός αλλά και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ήταν τόσο έντονη η συναισθηματική φόρτιση εκείνο το διάστημα που εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές λουλουδιών από το εξωτερικό και τα τυπογραφεία έμεναν ανοιχτά μέρες και νύχτες για να καλύψουν τις ανάγκες.

Εικοσιπέντε  χρόνια μετά, τα παιδιά της δεν ξεχνούν εκείνη την ημέρα. Ο πρίγκιπας Χάρι και ο διάδοχος πια του βρετανικού θρόνου Γουίλιαμ, έζησαν ξανά και ξανά αυτές τις σκηνές.

Ο Γουϊλιαμ, που είναι διάδοχος του Βρετανικού θρόνου ανέφερε: «Ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, εκείνο το περπάτημα. Ένοιωθα σαν να περπατούσε και εκείνη σχεδόν δίπλα μας για να τα καταφέρουμε. Δεν ξεχνάω ποτέ εκείνες τις εικόνες».

Στο παλάτι επικρατεί αναβρασμός. Η βασίλισσα αγωνιά για τυχόν αποδοκιμασίες στον Κάρολο, παρακολουθεί τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να μην κυματίζει μεσίστια η σημαία στο Μπάκινγχαμ πριν την κηδεία και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, βασανίζεται από τις μαύρες σκέψεις που περνούν από το μυαλό του.

Με τον Φίλιππο να δηλώνει για τον Γουίλιαμ: «Η ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι ο Γουίλιαμ. Έχει φύγει στον λόφο και δεν μπορούμε να τον βρούμε. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».

Η κηδεία της πριγκίπισσας στο Αβαείο έγινε 7 μέρες το δυστύχημα που της στοίχισε τη ζωή. Με κάποιους να έχουν πάρει θέσεις από την προηγούμενη νύχτα, οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται καθημερινά πηγάζουν από το διαζύγιο και τις δηλώσεις που είχε κάνει η ίδια η Νταϊάνα για τις σχέσεις της, με το παλάτι.

Έχουν πει όλη την αλήθεια για την τραγωδία; Μήπως η πριγκίπισσα ήταν το θύμα ενός σκοτεινού σχεδίου του παλατιού;

Ποιος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η βασίλισσα Ελισάβετ; Μήπως ο θάνατός της, ήταν προαποφασισμένος για να μην παντρευτεί τον Αιγύπτιο μεγιστάνα που διατηρούσε σχέση;

Είναι ορισμένα από αυτά που γράφτηκαν και ακούστηκαν εκείνο το διάστημα. Με την βασίλισσα Ελισάβετ να περνάει στα 71 της χρόνια την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της.

Η Νταϊάνα και ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας Ντόντι Αλ Φαγιέτ σκοτώθηκαν στις 31 Αυγούστου του 1997 όταν η λιμουζίνα τους συγκρούστηκε στον τοίχο υπόγειας σήραγγας του Παρισιού, ενώ έφευγαν από το ξενοδοχείο Ritz καταδιωκόμενοι από paparazzi.

Ο Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν ακαριαία. Η Νταϊάνα βαρύτατα τραυματισμένη, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και εξέπνευσε τα ξημερώματα.

Ο μόνος που επέζησε από το δυστύχημα ήταν ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας. Με την έρευνα των γαλλικών αρχών, που ολοκληρώθηκε δυο χρόνια μετά, να καταλήγει στο ότι ο οδηγός τους, Ανρί Πολ, είχε πιει και έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα.

Η Νταϊάνα απασχόλησε για πρώτη φορά τη διεθνή κοινή γνώμη τον Φεβρουάριο του 1981 όταν ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της, με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου.

Ο γάμος τους, λίγους μήνες μετά είναι παραμυθένιος και τα πρώτα χρόνια μπροστά στις κάμερες, τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα ακολουθήσει.

Το 1992 μετά από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για ίντριγκες και απιστίες οι δυο τους χωρίζουν και η βασίλισσα Ελισάβετ καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τέσσερα χρόνια μετά από αυτές τις δηλώσεις, γράφεται ο επίλογος στη ζωή της πριγκίπισσας που συγκλονίζει το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο.

Τα πλάνα και οι δηλώσεις που έγιναν τέτοιες μέρες, πριν από 25 ολόκληρα χρόνια, σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Από τότε στο σήμερα με τις συγκρίσεις για την παρουσία του κόσμου να είναι αναπόφευκτες τις τελευταίες μέρες και τους Γουίλιαμ και Χάρι να ετοιμάζονται μαζί με τον πατέρα τους, να κάνουν τα ίδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα