Ουκρανία: Kατάπαυση του πυρός στις 14:00, για να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το Αζοφστάλ

Ουκρανία: Kατάπαυση του πυρός στις 14:00, για να εγκαταλείψουν οι άμαχοι το Αζοφστάλ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες προκειμένου να επιτρέψουν σε αμάχους να εγκαταλείψουν το υπό πολιορκία εργοστάσιο Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, από τις 14:00 ώρα Μόσχας (14:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Το υπουργείο λέει ότι οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο μπορούν να φύγουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν.

“Σήμερα οι πόλεις Ζμέρινκα και Κοζιάτιν στην επαρχία Βινίτσια έγιναν εκ νέου στόχος βομβαρδισμών. Ο εχθρός προσπαθεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές“, επεσήμανε ο Μπορζόφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

Βομβαρδισμός δύο πόλεων
Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον δύο πόλεων στην επαρχία Βινίτσια στην κεντρική Ουκρανία, με αποτέλεσμα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων να σκοτωθούν και να τραυματιστούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σέρχιι Μπορζόφ.

 
Ουκρανικά drones
Η Ρωσία κατέρριψε σήμερα δύο ουκρανικά drones κοντά στα σύνορα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

“Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε δύο ουκρανικά drones σήμερα στις 04:15 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)” στην περιοχή Ριλσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομέν Σταροβόιτ.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν κατά την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.
Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους ομολόγους τους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν έφτασαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία αργά το βράδυ της Κυριακής.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Μπλίνκεν και Όστιν ανακοίνωσαν την σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών και τον διορισμό νέου Αμερικανού πρέσβη στην Ουκρανία καθώς και την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

300 εκ. δολάρια από τη βοήθεια θα διατεθούν απευθείας στο Κίεβο προκειμένου η ουκρανική ηγεσία να αγοράσει νέα όπλα.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, δήλωσε από στρατιωτική βάση στην Πολωνία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σφοδρές συγκρούσεις
Στο μέτωπο του Ντονμπάς, οι μάχες μαίνονται με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν προχωρήσει ελάχιστα καθώς αντιμετωπίζουν την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα πυραυλική επίθεση εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον σιδηροδρομικού υποσταθμού κοντά στην πόλη Λβιβ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ξέσπασε πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ρωσικής πόλης Μπριανσκ που απέχει 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει τα πιθανά αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη.

Στην Άγκυρα ο Γκουτέρες
Στην Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο πλαίσιο μίας πρώτης διαμεσολαβητικής προσπάθειας για το ουκρανικό.

Επόμενοι σταθμοί του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι η Μόσχα και το Κίεβο.

“Δεν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες ή υλικές ζημιές. Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφού οι ρωσικές αρχές επεσήμαναν ότι άγνωστης αιτίας πυρκαγιά μαίνεται σε αποθήκη καυσίμων στη γειτονική επαρχία Μπριάνσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Ριλσκ.

 
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 2:00 σήμερα τα ξημερώματα στην αποθήκη καυσίμων Transneft Briansk-Droujba στην πόλη Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και χρησιμοποιείται ως επιμελητειακή βάση για τη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα