Κορονοϊός: Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Moderna για εφήβους

Κορονοϊός: Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Moderna για εφήβους

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε σήμερα την έγκριση χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, ανοίγοντας τον δρόμο αυτό να γίνει το δεύτερο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού που εγκρίνεται για χορήγηση σε εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρήση του εμβολίου, με την επωνυμία Spikevax, θα είναι η ίδια σε παιδιά από 12 έως 17 ετών όπως και σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Τι λένε οι ειδικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών

Η επίδραση του Spikevax διερευνήθηκε στο πλαίσιο μιας μελέτης με τη συμμετοχή 3.732 παιδιών 12-17 ετών. Η μελέτη αυτή έδειξε πως το Spikevax προκαλούσε συγκρίσιμη ανοσολογική αντίδραση στα άτομα 12-17 ετών με αυτήν που παρατηρείται στα άτομα 18-25 ετών. Γενικότερα, τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα 12-17 ετών είναι παρόμοια με αυτήν στους ενήλικες.
Ως προς τις πιο κοινές παρενέργειες, είναι παρόμοιες με αυτές στους ενήλικες: Πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλος, πόνος σε μύες και αρθρώσεις, ναυτία, πυρετός κ.α. Οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και περνάνε μέσα σε μερικές ημέρες από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε, λόγω του μικρού αριθμού παιδιών/ εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη, δεν μπορούσαν να εντοπιστούν νέες, ασυνήθιστες παρενέργειες ή να αξιολογηθεί ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτισας.

Γενικότερα πάντως, επιβεβαιώθηκε η ασφάλειά του, με τελικό συμπέρασμα πως τα οφέλη υπερέχουν των ρίσκων.