Πούτιν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε Μόσχα-Ουάσιγκτον

Πούτιν μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε Μόσχα-Ουάσιγκτον

Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα επιστρέψουν στις διπλωματικές τους θέσεις και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενέυη.

Το ερώτημα πότε θα συμβεί αυτό είναι «καθαρά τεχνικό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δυο ηγέτες παραχωρούν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως «εποικοδομητική», ενώ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογος δεν τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο.
 
«οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωστές για μια τέτοια συνάντηση», τόνισε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. 

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να συζητήσουμε εκεί». 

Παράλληλα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια.  «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί», είπε ο Πούτιν. 

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες , υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Σχολίασε και το κίνημα διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» στις Ηνωμένες Πολιτείες. «κατανοούμε τον αμερικανικό λαό, δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση παρόμοιων διαδηλώσεων στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τις ταραχές που έλαβαν χώρα στο αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο», είπε.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε και για τον Αλεξέι Ναβάλνι. Ο ίδιος είπε ότι επέστρεψε στη Ρωσία για να κρατηθεί, γνωρίζοντας ότι είχε παραβεί το νόμο, ενώ αρνήθηκε και πάλι να πει το όνομα του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης.

«Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον νόμο της Ρωσίας. Έχει καταδικαστεί δύο φορές », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο ανάρτησε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε [για αυτόν]; "

Η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν στην Γενεύη διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες

Περισσότερες από τρεις ώρες διήρκεσαν η συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών Βλαντίμιρ Πούτιν κα Τζο Μπάιντεν στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.

Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών υιοθέτησαν οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα