Προστασία του περιβάλλοντος: Κατάργηση των πτήσεων μικρών αποστάσεων ζητά η Κομισιόν

Προστασία του περιβάλλοντος: Κατάργηση των πτήσεων μικρών αποστάσεων ζητά η Κομισιόν

Η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα είναι επίσημα «πράσινη» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όλο και αυξάνει τις δράσεις της για μηδενική ρύπανση. Μια από αυτές είναι και η απόφαση της να περιορίσει τη χρήση των αεροπλάνων. Συγκεκριμένα λαμβάνει μέτρα που προωθούν τη συνδυασμένη χρήση των μέσων μεταφοράς, ανάλογα και με την απόσταση του ταξιδιού. Οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα.
Κατάργηση των πτήσεων μικρών αποστάσεων ζητά η Κομισιόν, για το καλό του κλίματος. Αποστάσεις έως και 800 χιλιομέτρων, προτείνει να αντικατασταθούν με σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Στη χώρα μας, η χρήση του αεροπλάνου έχει καθιερωθεί και για σύντομα ταξίδια όπως αυτό Αθήνας-Θεσσαλονίκης που διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ωστόσο τώρα ο σιδηρόδρομος έχει την ευκαιρία, με τις ευλογίες της Ευρώπης, να ανοίξει ξανά σε περιοχές όπου έχει σταματήσει να λειτουργεί.

«Θέλουμε να απαλλαγούμε από τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, όχι όμως με απαγορεύσεις ή υψηλότερες τιμές. Θέλουμε να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τους πολίτες να ταξιδεύουν με το τρένο», σχολίασε σχετικά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς.

Ο επίτροπος για το κλίμα κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να περιορίσουν τα αεροπορικά ταξίδια.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση μαζί με όλες τις άλλες για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποβληθεί στις 14 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα