SDF: Φόβοι για διαφυγή τζιχαντιστών από τις φυλακές της Συρίας

SDF: Φόβοι για διαφυγή τζιχαντιστών από τις φυλακές της Συρίας

Ανώτερος κούρδος αξιωματούχος προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τις φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, καθώς εντείνεται η πάλη μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της Τουρκίας υπό την καθοδήγηση των Κούρδων.

Ο Badran Jia Kurd ανέφερε στο Reuters ότι ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας που φυλάσσουν τους κρατούμενους του IS θα πρέπει να μειωθεί καθώς οι τουρκικές δυνάμεις επιτείνουν την επίθεση τους.

"Αυτή η επίθεση σίγουρα θα μειώσει και θα εξασθενήσει το σύστημα φύλαξης των μαχητών της Daesh στις φυλακές", είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.

"Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαφυγή τους ή σε συμπεριφορές που μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε ο Jia Kurd, σύμβουλος της Κουρδικής αρχής που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της βόρειας και ανατολικής Συρίας.

"Ο αριθμός των δυνάμεων που φυλάσσουν τις φυλακές μειώνεται όσο περισσότερο εντείνονται οι μάχες. Αυτό αποτελεί σοβαρό κίνδυνο", είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση την Τετάρτη εναντίον Κουρδικών μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, αφού οι δυνάμεις των Η.Π.Α. αποσύρθηκαν από μέρος της παραμεθόριας περιοχής, ανοίγοντας μια επικίνδυνη νέα φάση στην 6 χρονη σύγκρουση στη Συρία, ;oπως ανφέρει το Reuters. 

Το SDF κρατά χιλιάδες ισλαμιστές κρατούμενους σε φυλακές και δεκάδες χιλιάδες συγγενείς τους σε στρατόπεδα, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι. Με την πολιτοφυλακή του YPG, το SDF νίκησε τους τζιχάντς σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Συρίας με τη βοήθεια των Η.Π.Α.

Η Κουρδική Αρχή κατηγόρησε την Τουρκία ότι βομβάρδισε μια φυλακή που κρατούσε τζιχαντιστές από περισσότερες από 60 εθνικότητες. Ο βομβαρδισμός το βράδυ της Τετάρτης στόχευε μέρος της φυλακής Chirkin στην πόλη Qamishli, όπως είπε ο κούρφος αξιωματούχος..

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στην κατηγορία, ανάφερει το Reuters.

 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα