Ζάκυνθος: Κλειστό το Ναυάγιο και αυτό το καλοκαίρι – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Ζάκυνθος: Κλειστό το Ναυάγιο και αυτό το καλοκαίρι – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Κλειστό θα παραμείνει και αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, λόγω κινδύνου κατολίσθησης.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών, απαγορεύεται η πρόσβαση και προσέγγιση στην παραλία τόσο από θαλάσσης όσο και από την στεριά.

 Η ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: 

«Την απαγόρευση πρόσβασης των επισκεπτών στον όρμο «Ναυάγιο της Ζακύνθου» ως ακολούθως:
1. α) Την απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα και μνημονεύεται στην από 15.4.2024 με α.π. 1032 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ.
β) Την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης.
γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης όπως αυτή εμφαίνεται στο συνημμένο Παράρτημα και μνημονεύεται στην από 15.4.2024 με α.π. 1032 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

2. α) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
β) Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κατόπιν επικαιροποιημένης γνώμης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δύνανται να καθορίζονται τα ακριβή όρια ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου.
γ) Η σήμανση της θαλάσσιας περιοχής της περ. β’ διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα