Φωτιά σε βυτιοφόρο στην Εθνική οδό: Παρέμβαση της εισαγγελίας Αθηνών - Τι απαντούν οι Αρχές για το χάος

Φωτιά σε βυτιοφόρο στην Εθνική οδό: Παρέμβαση της εισαγγελίας Αθηνών - Τι απαντούν οι Αρχές για το χάος

Έρευνα διέταξε η εισαγγελία Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών και επιβατών που εγκλωβίστηκαν μέχρι και οκτώ ώρες χθες στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου όταν ξέσπασε φωτιά σε βυτιοφόρο που μετέφερε 7 τόνους υγραερίου.

Το χρονικό του χάους

Το βυτιοφόρο φλέγεται στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Η καμπίνα του οχήματος καίγεται ολοσχερώς. Δίπλα του, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων, περνούν δεκάδες αυτοκίνητα.

Ο δρόμος δεν έχει ακόμη κλείσει και η φλεγόμενη βόμβα απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Η φωτιά στο βυτιοφόρο με τους 7,2 τόνους υγροποιημένου αερίου δεν επεκτάθηκε στο πίσω μέρος κι έτσι αποφεύχθηκε μια τεράστια έκρηξη που θα τραυμάτιζε σοβαρά όποιον βρισκόταν στην περιοχή.

«Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση, διαπιστώθηκε όμως διαφυγή του μίγματος του επικίνδυνου υλικού για αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του φορτίου. Ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το πρωτόκολλο ενεργειών προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και όλα έγιναν με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων Αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί εάν προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

Εξοργισμένοι οι οδηγοί

Η απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες που εγκλωβίστηκαν στην Εθνική οδό ξεκίνησε στις 12:20 το μεσημέρι χθες όταν ξέσπασε η φωτιά στο βυτίο.

Η Εθνική οδός παρέμεινε εξολοκλήρου κλειστή έως τις 20:30 που άρχισε να ανοίγει σταδιακά, με τα δύο ρεύματα να παραδίδονται κανονικά στην κυκλοφορία στις 22:30.

Κάποιοι οδηγοί εξαντλήθηκαν, έκαναν αναστροφή και γύρισαν πίσω μέσω της λωρίδας έκτακτης ανάγκης. Άλλοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους για παραπάνω από εφτά ώρες, με την υπομονή τους να εξαντλείται.

«Δεν ντρεπόσαστε. Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τίποτα».

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τις Αρχές να μοιράζουν μπουκάλια με νερό σε οδηγούς και επιβάτες. Ανάμεσά τους μικρά παιδιά και βρέφη, μία έγκυος γυναίκα, ηλικιωμένοι, κατοικίδια.

Οι πολίτες εξοργισμένοι καθώς, όπως λένε, δεν τους ενημέρωσε κανείς ότι η Εθνική είναι κλειστή και απλά τους άφησαν να περάσουν από τα διόδια δωρεάν.

«Στα διόδια θα μπορούσαν να μας πουν γυρίστε πίσω. Το να μας χαρίσουν το 1,8€ δε λέει κάτι».

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική αναφέρουν:

«Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας».

Πολιτική αντιπαράθεση

Τα ερωτήματα είναι τεράστια για το πώς δεν αποφεύχθηκε έγκαιρα η πολύωρη ταλαιπωρία των πολιτών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ανίκανο να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό κέλυφος».

«Το ζήτημα, καθώς περνούσαν οι ώρες, επιβαρυνόταν. Η ενημέρωση ήταν ανύπαρκτη. Το κράτος είναι μη λειτουργικό. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ», λέει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η μεγάλη ταλαιπωρία αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στους κατά τα άλλα γεμάτους διόδια αυτοκινητοδρόμους της χώρας».

«Κάθε ημέρα που η ΝΔ παραμένει στην εξουσία, το κράτος αποσυντίθεται και η Ελλάδα εκτίθεται διεθνώς», τονίζουν από την Ελληνική Λύση.

Σε βάρος του οδηγού του βυτιοφόρου ασκήθηκε δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα και για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που ανήκει το βυτιοφόρο για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ευθύνες για το ίδιο αδίκημα.

Η απάντηση των Αρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές που ανέλαβαν το συμβάν τονίζουν την κατανόηση στην αγανάκτηση των πολιτών, ωστόσο αναφέρουν πως δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά από το πρωτόκολλο, ανοίγοντας νωρίτερα τον δρόμο.

Ωστόσο, υπό έρευνα είναι το γιατί ο δρόμος δεν έκλεισε νωρίτερα και ενώ το γεγονός ήταν ήδη γνωστό, με τους οδηγούς να περνούν κανονικά από τα διόδια, οδηγούμενοι ουσιαστικά στον εγκλωβισμό τους.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί οι Αρχές δεν σταμάτησαν την κίνηση των οχημάτων σε σημείο που να είναι δυνατή η αναστροφή τους, είτε προς την Αθήνα είτε προς την Κόρινθο, οι αρμόδιοι απαντούν ότι αρχικά η πληροφορία που είχαν είναι ότι ναι μεν υπάρχει φωτιά σε βυτιοφόρο, ωστόσο δεν γνώριζαν το φορτίο του.

Όταν κατάφεραν οι πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά στο όχημα, ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας που διαχειρίζεται το βυτιοφόρο, μετά  τον έλεγχο που έκανε, διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή αερίου.

Μέχρι να ολοκληρώσει την αυτοψία του, σύμφωνα με τις Αρχές, πέρασαν 90 λεπτά, στα οποία ο δρόμος παρέμενε ανοιχτός.

Από την ενημέρωση του τεχνικού ασφαλείας και μετά, οι Αρχές αποφάσισαν την περαιτέρω απομάκρυνση των οχημάτων, ωστόσο η Εθνική, στα διόδια της Ελευσίνας παρέμενε ακόμη ανοιχτή, καθώς υπήρχε η ενημέρωση από την εταιρία ότι η μετάγγιση του υγραερίου θα ολοκληρωνόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα