Λιγνάδης: Θα επιστρέψει στη φυλακή; Τι σημαίνει η έφεση;

Λιγνάδης: Θα επιστρέψει στη φυλακή; Τι σημαίνει η έφεση;

Η έφεση της εισαγγελέως νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή άλλαξε το σκηνικό για την υπόθεση Λιγνάδη. Η έφεση αφορά δύο σκέλη, τα οποία θα επανεξεταστούν από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο.

Η εισαγγελική λειτουργός, αφού μελέτησε τα πρακτικά της δίκης και την αναφορά του συναδέλφου της Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος ήταν στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, άσκησε έφεση τόσο για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης για τη μία υπόθεση βιασμού, όσο και ως προς το ύψος της ποινής για τις άλλες δύο περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες και πρωτοδίκως ο Δ. Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο ηθοποιός, όταν θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, θα δικαστεί από μηδενική βάση για τρεις υποθέσεις βιασμού, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την ποινική του μεταχείριση.

Τι σημαίνει η έφεση του εισαγγελέα
Η απόφαση αυτή της εισαγγελέως ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο δεν θα δικαστεί για δυο βιασμούς, αλλά και για τρεις υποθέσεις βιασμού.

Επίσης, σημειώνεται πως μετά την έφεση δεν υπάρχει πλαφόν στην ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του είχε επιβάλει για τους δύο βιασμούς, για τους οποίους κρίθηκε ένοχος, δέκα έτη για τον έναν και πέντε έτη για τον άλλον, κατά συγχώνευση 12 έτη στη φυλακή.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα μπορούσε να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή, εκτός αν ασκούνταν έφεση από το εισαγγελέα, όπως και έγινε.

Έτσι, σύμφωνα με την δικαστική συντάκτρια του MEGA, Άννα Κανδύλη, πλέον άνοιξε ο δρόμος προκειμένου, εφόσον το κρίνει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, να επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή στον καταδικασμένο σκηνοθέτη.

Θα επιστρέψει στη φυλακή;
Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που προέκυψε, μετά την άσκηση της έφεσης, είναι το εάν ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιστρέψει στη φυλακή.

Η απάντηση σε αυτό είναι αρνητική, αφού η έφεση του εισαγγελέα δεν ακουμπά το σκέλος της αποφυλάκισης, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ανατροπή στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μπορεί να φέρει μόνο ο Άρειος Πάγος, όταν καθαρογραφθεί η απόφαση και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί αναίρεση προς αυτό το σκέλος.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η καθαρογραφή μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και κάποιους μήνες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα