Μίκης Θεοδωράκης: Ενδοοικογενειακή κόντρα για τον τόπο ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη

Μίκης Θεοδωράκης: Ενδοοικογενειακή κόντρα για τον τόπο ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη

Σε ενδοοικογενειακή κόντρα έχει εξελιχθεί το θέμα της ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μετά μάλιστα και το δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι.
Κανείς δεν ξέρει μέχρι τώρα εάν θα ταφεί στο Γαλατά Χανίων όπως ήταν και η επιθυμία του, ή στο Βραχάτι όπως θέλει η κόρη του Μαργαρίτα. Θέση στο θέμα πήρε με ανάρτηση του και ο γιος του Θεοδωράκη, ενώ η κόρη του έκανε λόγο από το facebook για “αδυσώπητα τσιμπούρια που της ρουφούν το αίμα”.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης διεκδικεί, μετά θάνατον, την επιστροφή στην πατρίδα. Την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του, είχε εκφράσει ο ίδιος, από το 2010.

Φαίνεται πως η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη τις τελευταίες ώρες έχει αποφασίσει να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη.

Εντούτοις, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη επιθυμούσε ο πατέρας της να ταφει στο Βραχάτι Κορινθίας, εκεί που έζησε με τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της ομορφες οικογενειακές στιγμές. Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης, κι αφού εξήλθε από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου μεταφέρθηκε έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, η κόρη του μουσικοσυνθέτη έκανε μια ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση.

Ο Μίκης Θεοδωράκης από το 2013 με επιστολή του προς τον τότε δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, είχε ζητήσει να φροντίσει ο δήμος ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, αποκαλύπτοντας ο ίδιος τις αντιρρήσεις των μελών της οικογένειάς του. Μάλιστα, με συμβολαιογραφική πράξη, είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ερχόμενοι σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μέχρι τη Δευτέρα που ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μια μέρα νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα

Μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.
Πρόταση να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της Αθήνας

Τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και το όνομά του να δοθεί σε οδό προτείνονται -μεταξύ άλλων- σε ψήφισμα που θα εισηγηθεί για έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Κυριακή, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης.

Προτείνεται, επίσης, ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του δήμου να παρευρεθούν στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο θάνατος του οποίου έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα