Εκπνέει η προθεσμία για εμβολιασμό υγειονομικών - Ανοίγει η πλατφόρμα για να καλυφθούν τα κενά

Εκπνέει η προθεσμία για εμβολιασμό υγειονομικών - Ανοίγει η πλατφόρμα για να καλυφθούν τα κενά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία», τονίζοντας ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που είναι και η τελευταία μέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί -αφορά την εφαρμογή του μέτρου, διότι μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα. Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι ο νόμος σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι για όσους υγειονομικούς δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό έως την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει επιστροφή μισθού (δεδομένου ότι προκαταβάλλεται το 15θήμερο), καθώς θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς.

«Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου» υπογράμμισε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα.

Εξίσου σαφές κατέστησε το γεγονός ότι δεν είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα βρίσκονται στις ίδιες θέσεις και υπηρεσίες κατά την επιστροφή στην εργασία τους, καθώς οι ανάγκες στο υγειονομικό σύστημα ενδεχομένως να έχουν μεταβληθεί.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, που περιλαμβάνει αναδιάταξη δυνάμεων και ανακατανομή του προσωπικού ανά νοσοκομείο.

Επ' αυτού ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, εργαζόμενους και όλα τα στελέχη, και «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται», όπως τόνισε.

Είπε επίσης, ότι εάν χρειαστεί θα συμβληθεί ο δημόσιος τομέας και με ιδιωτικές δυνάμεις σε υποστηρικτικό επίπεδο, ενώ επανέλαβε ότι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήδη γίνεται.

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απηύθυνε ύστατη έκκληση στους επαγγελματίες Υγείας να εμβολιαστούν, έστω και τώρα, «ως μια πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινωνία».

Ο νόμος προβλέπει αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί και κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Λίγοι, ευτυχώς, εξακολουθούν να επιμένουν στην άποψη, ότι είτε το εμβόλιο είναι βλαβερό για τον άνθρωπο, είτε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού παραβιάζει τα ατομικά τους δικαιώματα» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην αρνητική απόφαση του ΣτΕ στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλλει υγειονομικοί, ώστε να παγώσει η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με την φροντίδα των πλέον ευπαθών πολιτών.

«Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών Υγείας είναι μια πράξη που την επιβάλλει το καθήκον, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πράξη ανθρωπιάς, στοιχειώδους αλληλεγγύης, απέναντι σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα