Wall Street Journal: Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν για ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

Wall Street Journal: Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν για ενίσχυση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα

Σε συζητήσεις για την επέκταση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα με την χρησιμοποίηση περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών βάσεων βρίσκεται η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στη σκιά των εντάσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, οι παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική στους Αμερικανούς στρατιωτικούς είναι γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί.

«Από πολιτικής απόψεως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο κράτη ανησυχούν για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Γεωγραφικά η χώρα βρίσκεται σε ιδανικό σημείο για ετήσια εκπαίδευση πτήσεων και φιλοξενεί τόσο ελληνικές βάσεις όσο και αυτές του ΝΑΤΟ», αναφέρει η WSJ.

Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως, τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για τη εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση.

Ωστόσο, ο Στρατηγός Κέρτις Σκραπαρότι, Ανώτατος Διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, που έχει τεθεί επικεφαλής της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εξετάζει την ανάπτυξη στρατευμάτων ή στρατιωτικού εξοπλισμού σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αθήνα ότι Έλληνες αξιωματούχοι εξετάζουν την διεύρυνση της πρόσβασης των ΗΠΑ σε περισσότερες στρατιωτικές βάσεις.

«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», είπε ο Ντάνφορντ, αναφέροντας την εγγύτητα της Ελλάδας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της WSJ, οι συνομιλίες είναι προκαταρκτικές και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού.

«Ενώ η Ελλάδα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, η αυξημένη χρήση των ελληνικών πόρων δεν αποσκοπεί στην αντικατάσταση ή αντιστάθμιση των επιχειρήσεων των Η.Π.Α. στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη «εξήρε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις». «Θα προχωρήσουμε μαζί στο μέλλον», είπε προσθέτοντας ότι «η αμυντική συνεργασία επεκτείνεται και αυτό βοηθά την Ελλάδα να καταστεί στρατηγικός εταίρος στην Μεσόγειο»

 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα