Τέμπη: Κόντρα κορυφής για τα διαφορετικά πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής

Τέμπη: Κόντρα κορυφής για τα διαφορετικά πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής

Στα χέρια της Δικαιοσύνης και μόνο περνά πλέον η διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να ολοκληρώνει τις εργασίες της χωρίς να αποδίδονται ούτε καν πολιτικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς τα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα.
Η έρευνα από εδώ και πέρα θα συνεχιστεί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή, ο οποίος διατηρεί πάντα το δικαίωμα να βάλει στο κάδρο των ποινικών ευθυνών και πολιτικά πρόσωπα.

Οι συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν σήμερα συμπληρωματική μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αναβαθμίζοντας την κατηγορία σε βάρος τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, άλλων πολιτικών προσώπων αλλά και στελεχών της Hellenic Train, ενώ ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, δήλωσε πως η περιοχή μπαζώθηκε αναγκαστικά για επιχειρησιακούς λόγους και απέρριψε τα σενάρια περί μεταφοράς παράνομων  εύφλεκτων υλικών στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Χωρίς ευθύνες υπουργών το πόρισμα
Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη ανάφερε για την τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και το πόρισμα της ΝΔ στο οποίο εντοπίζονται ευθύνες στον σταθμάρχη και τη Hellenic Train και όχι σε υπουργούς που χειρίστηκαν τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.

Οι συγγενείς των θυμάτων δεν πείθονται από τις προθέσεις της κυβέρνησης να αποδοθούν οι ευθύνες στο υψηλότερο επίπεδο και κατέθεσαν συμπληρωματική μήνυση στην εισαγγελία Λάρισας αναβαθμίζοντας τις κατηγορίες σε βάρος των πολιτικών προσώπων, από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Την ίδια στιγμή, ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι την αποκλειστική ευθύνη την τραγωδία την έχουν οι μηχανοδηγοί και ο σταθμάρχης γιατί δεν εφάρμοσαν τον κανονισμό λειτουργίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσαν το πόρισμά τους στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου βλέποντας ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ορίστηκε νέος πραγματογνώμονας από το ΕΜΠ
Με απόφαση του ειδικού εφέτη ανακριτή, που εξετάζει την υπόθεση, ορίζεται ειδικός, νέος, πραγματογνώμονας, προκειμένου να εξετάσει τα αντικρουόμενα συμπεράσματα από τον πρώτο πραγματογνώμονα και τον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών της τραγωδίας, όσον αφορά τα υλικά που εντοπίστηκαν στα τρένα, προσπαθώντας να εξηγήσουν τι προκάλεσε την έκρηξη.

Την ίδια στιγμή, σε ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου θα σταλεί το βιντεοληπτικό υλικό από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι θα επιχειρηθεί να γίνει επανάκτηση αυτού του υλικού, μέρος του οποίου έχει καταστραφεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα