Στυλιανίδης: Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν τα κτήματά τους από καύσιμη ύλη

Στυλιανίδης: Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν καθαρίζουν τα κτήματά τους από καύσιμη ύλη

Με ενεργή πια την Δασική Υπηρεσία και σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική, θα ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, έτσι όπως περιγράφηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Χ. Στυλιανίδη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους αρμόδιους συντάκτες.

Το νέο δόγμα για την αντιπυρική περίοδο είναι η συνεργασία μαζί με την πρόληψη και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο κ. Στυλιανίδης, ήδη έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ο καθαρισμός δασών από την εύφλεκτη υλη, δηλαδή ξερά χόρτα, κλαδιά και θάμνους, ενώ σε εξέλιξη είναι και η συντήρηση δασικών δρόμων, ώστε όταν παραστεί η ανάγκη εν προκειμένω σε κάποια πυρκαγιά, να είναι προσπελάσιμοι από τα πυροσβεστικά οχήματα.
 
Μέχρι στιγμής έχουν καθαριστεί 40 χιλιάδες στρέμματα δάσους, ενώ 15 χιλιάδες δασικοί δρόμοι είναι στο στάδιο της συντήρησης και του καθαρισμού. Το ίδιο βέβαια θα γίνει και με τις αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Αμυρά και Τουρνά, η μόνιμη βοήθεια από κράτη τις Ε.Ε. καθώς από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο που άλλωστε είναι και οι επικίνδυνοι μήνες, θα σταθμεύουν μόνιμα στην χώρα μας 250 ξένοι πυροσβέστες από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Νορβηγία και την Φιλανδία, με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα άμεσης αποστολής πυροσβεστικών οχημάτων από τις Υπηρεσίες τους.

Όσων αφορά στο πρόβλημα που ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί λόγο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς Ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα αλλά και πυροσβεστικά πτητικά μέσα που νοίκιαζε κάθε η χρόνο η χώρα μας από την Ουκρανία πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να πετάξουν στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό ήδη έχει γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ήδη η χώρα έχει στην διάθεση τις 46 εναέρια μέσα από διάφορες εξωτερικές πηγές, συν τα 40 πυροσβεστικά αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία.

Παράλληλα πιο αυστηρό έγινε το νομοθετικό πλαίσιο για όσους πολίτες ζουν κοντά σε περιαστικά δάση και δεν έχουν καθαρίσει την περιουσία τους από καύσιμη υλη, καθώς πλέον θα πέφτουν πρόστιμα και συγκεκριμένα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Δηλαδή, στην περίπτωση που ο πολίτης κάτοικος τις επικίνδυνης περιοχής δεν έχει καθαρίσει την ιδιοκτησία του, αυτό το κάνει αυτεπάγγελτα ο Δήμος, η Δασική, η άλλη αρμόδια υπηρεσία και μάλιστα χωρίς καν να τον ρωτήσει. Σε αυτή την περίπτωση  θα καλείτε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να πληρώσει από την τσέπη του τα έξοδα για τον καθαρισμό και τα μεροκάματα των εργατών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα