Πόσο πρέπει να περπατάτε για να χάσετε βάρος ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση

Πόσο πρέπει να περπατάτε για να χάσετε βάρος ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση

Ένα θέμα που αναφέρεται συχνά σε συζητήσεις για την καρδιά και την υγεία είναι το περπάτημα. Ακόμη όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτή η καθημερινή δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι το μυστικό για να χάσετε βάρος και να έχετε περισσότερη ευεξία.

Φανταστείτε ότι χάνετε το ανεπιθύμητο βάρος και φτιάχνετε τη διάθεσή σας χωρίς να καταφεύγετε σε περιοριστικές δίαιτες ή εξαντλητικές ρουτίνες γυμναστικής. Φαίνεται σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο, το περπάτημα, μια φαινομενικά ήπια δραστηριότητα, μπορεί να είναι ο καταλύτης για βαθιές αλλαγές στην υγεία.

Ο παραγνωρισμένος «ήρωας» της άσκησης: Το περπάτημα

Το περπάτημα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο για να επιτύχετε τον σκοπό της απώλειας βάρους. Είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ακολουθεί μια ανάλυση του γιατί το περπάτημα αξίζει περισσότερο χειροκρότημα:

  • Καύση θερμίδων: Το περπάτημα μπορεί να μην έχει την ένταση ενός σπριντ, αλλά είναι μια αξιόπιστη άσκηση αργής καύσης που σας βοηθά να απομακρύνετε αυτές τις θερμίδες.
  • Σωματική υγεία: Οι τακτικοί βόλτες συμβάλλουν σε πιο δυνατά πόδια, υγιέστερη καρδιά και μειωμένους κινδύνους χρόνιων ασθενειών.
  • Διαχείριση της όρεξης: Το περπάτημα μπορεί επίσης να κρατήσει υπό έλεγχο αυτές τις τυχαίες εξάρσεις πείνας, προωθώντας ένα πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο.
  • Ψυχική ευεξία: Δεν είναι μόνο το σώμα σας που ωφελείται. Το περπάτημα μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό βελτιωτικό της διάθεσης, χάρη στην απελευθέρωση ενδορφινών.

Δημιουργία μιας ρουτίνας περπατήματος που λειτουργεί για εσάς

Λοιπόν, πόσο περπάτημα χρειάζεται για να δείτε διαφορά; Ενώ τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ένα δημοφιλές σημείο αναφοράς, που ισοδυναμεί με περίπου 6,5 έως 8 χιλιόμετρα, οι προσωπικοί στόχοι και οι δυνατότητες θα πρέπει να υπαγορεύουν τον στόχο σας.

Αυτή η απόσταση υπολογίζεται ότι καίει περίπου 300 έως 400 θερμίδες, αν και τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Το κλειδί είναι η προσαρμογή: προσαρμόστε το πρόγραμμα περπατήματος  για να ταιριάζει στη ζωή σας και ακούστε τα σήματα του σώματός σας.

Στρατηγικές για να ενσωματώσετε το περπάτημα στην καθημερινή ζωή

  • Πρωινό τελετουργικό: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια πρωινή βόλτα. Είναι μια γαλήνια στιγμή που ο κόσμος μόλις ξυπνάει και μπορείτε να απολαύσετε λίγη ησυχία.
  • Μεσημεριανοί περίπατοι: Χρησιμοποιήστε μέρος του μεσημεριανού σας διαλείμματος για μια γρήγορη βόλτα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε το μυαλό σας σε  για το απόγευμα.
  • Βραδινή χαλάρωση: Μια βόλτα μετά το δείπνο μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο.
  • Συναντήσεις με τα πόδια: Εάν είναι δυνατόν, πραγματοποιήστε κατ’ ιδίαν συναντήσεις ή τηλεφωνήματα ενώ περπατάτε.
  • Οικογενειακές εξορμήσεις: Κάντε το περπάτημα οικογενειακή δραστηριότητα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί ενώ είστε δραστήριοι.
  • Αποδράσεις του Σαββατοκύριακου: Εξερευνήστε νέα πάρκα, μονοπάτια πεζοπορίας ή περιπάτους στην πόλη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για ποικιλία και διασκέδαση

Εργαλεία και συμβουλές για επιτυχία

  • Χρησιμοποιήστε βηματόμετρο ή μετρητή φυσικής κατάστασης: Η παρακολούθηση των βημάτων σας μπορεί να σας παρακινήσει να πετύχετε τον καθημερινό σας στόχο.
  • Θέστε ξεκάθαρους, εφικτούς στόχους: Ξεκινήστε με μικρούς στόχους και αυξήστε σταδιακά καθώς γίνεστε πιο άνετοι.
  • Βρείτε έναν φίλο που περπατά: Το να έχετε έναν φίλο για να περπατήσετε μπορεί να κάνει τη δραστηριότητα πιο ευχάριστη και να σας κρατήσει δεσμευμένους.
  • Ακούστε το σώμα σας: Αυξήστε το ρυθμό και την απόσταση σας σταδιακά για να αποφύγετε την εξάντληση ή τον τραυματισμό.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Μεταφέρετε ένα μπουκάλι νερό, ειδικά σε μεγαλύτερες βόλτες, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Πηγή: oloygeia.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα