Χειραψία: Τι αποκαλύπτει για την υγεία - Πώς συνδέεται με 5 σοβαρές ιατρικές καταστάσεις

Χειραψία: Τι αποκαλύπτει για την υγεία - Πώς συνδέεται με 5 σοβαρές ιατρικές καταστάσεις

Μία χειραψία δεν είναι μόνο ένας ευγενικος τρόπος για να συστηθούμε σε κάποιον αλλά μπορεί να σημαίνει πολλά περισσότερα.

«Όσο μεγαλώνουμε, μία αδύναμη χειραψία μπορεί να υποδηλώνει ότι διατρέχουμε υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες επιπλοκές στην υγεία μας», λέει η Δρ Sarah Jarvis, γενική γιατρός και κλινική σύμβουλος στο pacienti.info.

Λοιπόν, η αδυναμία σας να κρατήσετε τον σκύλο σας κοντά σας όταν εκείνος τρέχει μακριά και σας τραβάει με το λουρί του, σημαίνει κάτι αρνητικό; Όχι απαραίτητα, λέει η Dr Jarvis στην Sun Health, αλλά η δύναμη των χεριών σας μπορεί να αντικατοπτρίζει τη συνολική σας δύναμη, τη φυσική κατάσταση και τον ασθενή έλεγχο των μυών σας. «Η χαμηλότερη συνολική δύναμη είναι συχνά δείκτης για καρδιακά προβλήματα», εξηγεί.

Οι ηλικιωμένοι με πιο αδύναμο κράτημα χεριών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σπάσουν κάποιο κόκκαλο λόγω πτώσης ή/και οστεοπόρωσης. «Αυτή η κατάσταση μπορεί ακόμη και να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας στο μέλλον», προσθέτει η γιατρός.

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τη δύναμη στα χέρια μας

Για δεκαετίες, οι γιατροί χρησιμοποιούν τη δύναμη λαβής για να μετρήσουν την υγεία των ασθενών τους. Αυτό το κάνουν χρησιμοποιώντας ένα δυναμόμετρο - μια συσκευή που κρατάνε οι ασθενείς στην παλάμη τους και τη σφίγγουν όσο πιο δυνατά μπορούν με τα δάχτυλά τους.

Η δύναμη λαβής είναι η μεγαλύτερη δύναμη που επιτυγχάνεται με μία μόνο πίεση. Η δύναμη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την εθνικότητα. Αλλά οι μέσες βαθμολογίες σε μια μελέτη του 2021 ήταν 35,2 κιλά στους άνδρες και 26,2 κιλά στις γυναίκες.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τι έχουν αποκαλύψει ορισμένοι επιστήμονες σχετικά με την αδυναμία στα χέρια:
Υψηλότερος κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού

Η αδύναμη χειραψία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν κακή λαβή είχαν πιο αδύναμες καρδιές που ήταν λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε όλο το σώμα. Η αδυναμία στα χέρια συσχετίστηκε επίσης με την ύπαρξη μεγενθυμένων και κατεστραμμένων καρδιών. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν οι επιστήμονες που έλεγξαν τις λαβές 5.000 ανθρώπων, διαπίστωσε επίσης ότι η καλύτερη δύναμη των χεριών συνδέθηκε με υψηλότερους όγκους και αναλογίες αίματος που αντλούνται από την καρδιά και υγιέστερο καρδιακό μυ.

Αυξημένος κίνδυνος άνοιας

Το να παλεύει κάποιος να πιάσει το τιμόνι ή να στρίψει ένα κατσαβίδι έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή. Μια μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 190.000 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες χωρίς άνοια διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πιο αδύναμο κράτημα όταν ήταν νέοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη όταν ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης άνοιας. Οι συγγραφείς, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επεσήμαναν ότι η αδύναμη λαβή των χεριών αντικατοπτρίζει μια γενική απώλεια μυών στο σώμα.

Κατάθλιψη

Μια αδύναμη χειραψία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με νευρικότητα, αλλά θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης ψυχικής υγείας, της κατάθλιψης. Νοτιοκορεάτες ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με πιο αδύναμη λαβή των χεριών είχαν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αδιάγνωστη κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 350 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι έως το 2030, περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν προσβληθεί από κατάθλιψη παρά από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας.

Πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ηπατικής νόσου

Μια χαλαρή χειραψία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μιας δυνητικά θανατηφόρου πάθησης που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). Η πάθηση πιστεύεται ότι επηρεάζει έως και έναν στους τρεις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το NAFLD αναφέρεται στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, που συνήθως προκαλείται από μια ανθυγιεινή διατροφή και τον καθιστικό τρόπο ζωής, και όχι από την υπερβολική κατανάλωση ποτού.

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Ένα αδύναμο κράτημα μπορεί να υποδηλώνει μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Μια μελέτη του 2015 σε σχεδόν 140.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η μειωμένη δύναμη χειρολαβής συνδέεται στενά με τη θνησιμότητα, προβλέποντας τους κινδύνους για πρόωρο θάνατο σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από την αρτηριακή πίεση, η οποία συχνά θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες της διάρκειας ζωής.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα