Γιατί πρέπει να τρώτε μια ντομάτα κάθε ημέρα

Γιατί πρέπει να τρώτε μια ντομάτα κάθε ημέρα

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ντομάτας και του κύριου παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου: της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση την ντομάτα μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 36%.

Για να λάβουν αυτό το ποσοστό, οι συγγραφείς της μελέτης ρώτησαν 7.056 συμμετέχοντες (82,5% των οποίων ήταν υπερτασικοί) πόσο από το συγκεκριμένο λαχανικό κατανάλωναν ημερησίως. Οι απαντήσεις χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: όσοι έτρωγαν λιγότερα από 44 γραμμάρια την ημέρα, όσοι έτρωγαν από 44 έως 82 γραμμάρια, όσοι έτρωγαν από 82 έως 110 γραμμάρια και όσοι έτρωγαν περισσότερα από 110 γραμμάρια την ημέρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μια ενδιάμεση και μέγιστη ποσότητα ντομάτας μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση, τόσο τη διαστολική (η πίεση που εμφανίζεται μεταξύ των καρδιακών παλμών όταν η καρδιά γεμίζει με αίμα) όσο και τη συστολική (η πίεση που εμφανίζεται όταν οι κοιλίες αντλούν αίμα από την καρδιά).

Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να αποδοθούν στην παρουσία λυκοπενίου, του πιο μελετημένου συστατικού της ντομάτας, το οποίο εμποδίζει την παραγωγή αγγειοτενσίνης, μιας πρωτεΐνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Άλλα καρδιοπροστατευτικά στοιχεία της ντομάτας είναι οι ιδιαίτερες φλαβονοειδείς ενώσεις της και η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής, αντικαρκινογόνου και αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Η επίδραση της κατανάλωσης ντομάτας και λυκοπενίου στην υπέρταση έχει αξιολογηθεί σε επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωσή τους μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (26%), θνησιμότητας (37%) και καρδιαγγειακής νόσου (14%). «Σε συμφωνία με τα ευρήματά μας στην υπέρταση, η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία σε ηλικιωμένους και υπέρβαρους συμμετέχοντες, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», αναφέρει η νέα μελέτη, η οποία σημειώνει επίσης ότι παρατηρήθηκε μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 6% κατά τη λήψη ενός ποτού με εκχύλισμα ντομάτας (που ισοδυναμεί με έξι ντομάτες) σε προ-υπερτασικούς συμμετέχοντες.

Οι ντομάτες δεν έχουν μόνο ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά, αλλά έχει αποδειχθεί ότι έχουν επίσης θετικές επιδράσεις στη γνωστική λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology τόνισε ότι η υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη φλαβονοειδών συνδέεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της συνολικής νοημοσύνης.

Ποιος τύπος ντομάτας έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου;

Αυτό το τρόφιμο αποτελείται κυρίως από νερό, ενώ το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό του είναι οι υδατάνθρακες. Μεταξύ των βιταμινών, αξίζει να τονιστεί η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN), μία μερίδα ντομάτας καλύπτει το 61% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C για τον πληθυσμό.

Όσον αφορά τα λυκοπένια, η ποσότητα εξαρτάται από το συστατικό αυτό:

  • Από την ποικιλία που καλλιεργείται (πολύ υψηλότερη στις ντομάτες αχλαδιού).
  • Από τον βαθμό ωριμότητας. Όσο πιο ώριμο είναι το λαχανικό, τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει.
  • Από τη μέθοδο καλλιέργειας και τη μορφή ωρίμανσης (μεγαλύτερη σε αυτά που καλλιεργούνται στην ύπαιθρο και ωριμάζουν στο φυτό).

Τέλος, οι θρυμματισμένες ή μαγειρεμένες ντομάτες, καθώς και ο συνδυασμός τους με λάδι, βελτιώνουν την απορρόφηση του λυκοπενίου στον οργανισμό, σύμφωνα με το FEN.

Πηγή: healthstat.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα