Αέριο γέλιου: Tο ναρκωτικό που κάνει θραύση στη Βρετανία και προκαλεί ακόμα και παράλυση

Αέριο γέλιου: Tο ναρκωτικό που κάνει θραύση στη Βρετανία και προκαλεί ακόμα και παράλυση

Επιδημία τείνει να γίνει στη Βρετανία η χρήση του λεγόμενου «αέριου γέλιου» και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι νευρολογικές παρενέργειες μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε παράλυση. 

Το παραισθησιογόνο που κάνει θραύση στη Γενιά Ζ, την Gen Z, διακινείται σε ένα μικρό ασημένιο κυλινδρικό δοχείο, που θυμίζει σφαίρα. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ναρκωτικό που προκαλεί σοβαρές νευρολογικές και μακράς διάρκειας παρενέργειες, που αλλάζουν ριζικά τη ζωή των χρηστών.

Το λεγόμενο «αέριο γέλιου» βασίζεται στο υποξείδιο του αζώτου και έγινε το «αγαπημένο» παραισθησιογόνο της νέας γενιάς την τελευταία δεκαετία.

 Οι χρήστες εισπνέουν το αέριο από μπαλόνια ή τα κυλινδρικά δοχεία, που κοστίζουν 25 λίρες περίπου. Οι αρχές έχουν παρατηρήσει ότι το ναρκωτικό αυτό κάνει θραύση στα φεστιβάλ όπου συγκεντρώνονται νέοι και πολλά δοχεία έχουν βρεθεί ακόμα και σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και πλατείες.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών, τόσο αυξάνονται και τα κρούσματα που οδηγούνται σε νοσοκομεία με παρενέργειες στο νωτιαίο μυελό και στο νευρικό σύστημα, που φτάνουν μέχρι την παράλυση.

Ο Δρ Μαρκ Έλουλ, ειδικός νευρολόγος στο Λίβερπουλ, δήλωσε στη Daily Mail ότι έχει παρατηρήσει πολλές εισαγωγές νέων σε νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα μετά την χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των νέων στην Αγγλία και την Ουαλία που κάνουν χρήση του «αερίου του γέλιου» έχει αυξηθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία.

Από το 2010 έχουν αναφερθεί μάλιστα 45 θάνατοι εξαιτίας του ναρκωτικού αυτού, αλλά είναι εκατοντάδες όσοι έχουν νοσηλευθεί με σοβαρά προβλήματα.

 
Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα με αφορμή τον θάνατο ενός 16χρονου κοριτσιού, στο Ουάργουικσαϊρ, το οποίο παρουσίασε κρίση άσθματος μετά την χρήση του ναρκωτικού σε πάρτι. 
Ο Δρ. Νίκος Ευαγγέλου, νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Νότιγχαμ, έγραψε στο twitter ότι υπάρχει «επιδημία» προβλημάτων στο νωτιαίο μυελό και στο νευρικό σύστημα εξαιτίας του υποξειδίου του αζώτου. «Είναι τρομακτικό να βλέπεις νέους ανθρώπους παράλυτους εξαιτίας του αερίου του γέλιου», έγραψε ο Δρ. Νίκος Ευαγγέλου.Πρόσθεσε μάλιστα ότι το φαινόμενο ήταν «σχεδόν άγνωστο» πέρυσι, αλλά οι γιατροί αντιμετωπίζουν πλέον τέτοιες περιπτώσεις σχεδόν καθημερινά.

 Ο Δρ. Ντέιβιντ Νίκολ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, χρησιμοποίησε το TikTok για να μοιραστεί την ανησυχία του για το ναρκωτικό αυτό, με τους νέους χρήστες του μέσου. «Το πράγμα αυτό είναι επικίνδυνο. Πριν από 7 χρόνια ήταν σπάνια νευρολογική ασθένεια, ακόμα και πριν από δύο χρόνια έβλεπα κρούσματα μία φορά τον μήνα. Τώρα βλέπω κάθε εβδομάδα», ανέφερε ο Δρ. Ντέιβιντ Νίκολ.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στο γεγονός ότι η τιμή του ναρκωτικού έπεσε στο μισό και από 50 λίρες που στοίχιζε πριν από ένα χρόνο, τώρα το αγοράζει κάποιος με 25 λίρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα