ΗΠΑ Μελέτη: Πόσοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τηρούνταν τα μέτρα Covid

ΗΠΑ Μελέτη: Πόσοι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, αν τηρούνταν τα μέτρα Covid

Οι συντάκτες της μελέτης πρότειναν ότι αν όλες οι Πολιτείες είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα των Βορειοανατολικών στη λήψη υγειονομικών μέτρων, περισσότεροι από 316.000 θάνατοι από COVID-19 θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί πριν η Omicron γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Περισσότεροι από έξι στους 10 από τους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί δυνητικά έλαβαν χώρα στο Νότο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομάδα της Σχολής Νοσηλευτικής και Υγείας του Πανεπιστημίου Georgetown, στην Ουάσιγκτον, D.C.

 «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που ποσοτικοποιεί τους θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και επιβεβαιώνει ότι τόσο οι θάνατοι από COVID-19 όσο και οι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν σημειώθηκαν δυσανάλογα στον Νότο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Stoto.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 28 Απριλίου στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σχετικά με υπερβολικούς θανάτους μεταξύ 3 Ιανουαρίου 2020 και 26 Σεπτεμβρίου 2021. Οι υπερβολικοί θάνατοι είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των τρέχοντων θανάτων και των αναμενόμενων με βάση τα προηγούμενα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, υπήρξαν σχεδόν 896.000 υπερβολικοί θάνατοι σε εθνικό επίπεδο που σχετίζονται με τον COVID-19, αριθμός που είναι 26% περισσότεροι θάνατοι από ό,τι αναφέρεται από άλλους ειδικούς που παρακολουθούν τις ασθένειες, είπαν οι ερευνητές. Ο επίσημος απολογισμός θανάτων από COVID-19 στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν 1 εκατομμύριο θάνατοι στα τέλη Απριλίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα βορειοανατολικά, τα μεσοδυτικά, τα νότια και τα δυτικά της χώρας και διαπίστωσαν ότι οι περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 παρέμειναν σε όλη την περίοδο της μελέτης. Από την αρχή του καλοκαιριού του 2020, ο Νότος είχε υψηλότερα ποσοστά θανάτου από COVID-19 από τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον Οκτώβριο του 2020, ο Νότος είχε το 48% των θανάτων από COVID-19 στη χώρα, παρόλο που αποτελεί το 38% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε προσεκτικά τις περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά θανάτου από COVID-19 με βάση αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα», δήλωσε ο Stoto, καθηγητής διοίκησης συστημάτων υγείας και υγείας πληθυσμού, σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου. «Αυτή είναι μια από μια σειρά προγραμματισμένων μελετών για να εξετάσουμε προσεκτικά την ανταπόκριση στον COVID-19 στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και να μάθουμε από την εμπειρία προκειμένου να ενισχύσουμε την ετοιμότητα για μελλοντικές πιθανές επιδημίες», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα