Ο Δαϊλάκης, η Μπεζεντάκου και το χρονικό της διαγραφής

Το τηλέφωνο του Σταύρου Δαϊλάκη χτύπησε στις 09.15 χθες το πρωί. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης. «Εχε το τηλέφωνό σου ανοικτό» του είπε. Η τύχη του κ. Δαϊλάκη είχε προγραφεί ήδη. Πρόλαβε να πει στον Γ. Τραγάκη: «Λυπάμαι που σε στενοχώρησα».

Το τηλέφωνο δεν ξαναχτύπησε, τουλάχιστον όχι από τη Ρηγίλλης. Ο κ. Δαϊλάκης πληροφορήθηκε την είδηση της διαγραφής του από δημοσιογράφους σε καφέ της οδού Σέκερη, όπου καθημερινά και συνήθως μόνος πίνει τον καφέ του. «Θα περιμένουν πολύ όσοι θέλουν να με διαδεχθούν» απάντησε, όταν τον πληροφόρησαν ότι ο γαλάζιος επιλαχών της Δράμας Σταύρος Παπαδόπουλος ξεσκόνιζε το καλό κοστούμι για την ορκωμοσία.

Η επικοινωνία έγινε, λίγες ώρες αργότερα, διά ζώσης στη Βουλή. Και εκεί ο κ. Δαϊλάκης κέρασε τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ένα ακόμη πικρό ποτήρι. Αρνήθηκε να παραιτηθεί της βουλευτικής έδρας, ώστε να αποκατασταθεί η δύναμη της Ν.Δ. στους 152 βουλευτές. «Εγώ είμαι κόμμα... Δράμα». Η δήλωση του, ανεξάρτητου πλέον, βουλευτή δεν αναφέρεται στην κατάσταση στην οποία άφησε τη Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από την προεκλογική εκστρατεία που πραγματοποίησε ένα χρόνο πριν, εξασφαλίζοντας την τρίτη κατά σειρά εκλογή του στη Βουλή.

Γεννημένος το 1953, στο Δοξάτο Δράμας, ο τραπεζοϋπάλληλος στο επάγγελμα Στ. Δαϊλάκης ξεκινά την πολιτική του καριέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 1986 εκλέγεται δήμαρχος στη γενέθλια πόλη του, παραμένει όμως στο δημαρχιακό θώκο για ένα έτος. Επανεκλέγεται το 1990 μέχρι και τα τέλη του 1994 όταν και κατεβαίνει υποψήφιος νομάρχης, χωρίς επιτυχία. Μαρτυρίες για τον... ποδοσφαιριστή Δαϊλάκη δεν υπάρχουν. Πάντως, σε ηλικία 16 ετών, κλωτσάει για χάρη των Φιλίππων Δοξάτου και στη συνέχεια, νωρίτερα από τους Ντέμη Νικολαΐδη και Θόδ. Ζαγοράκη, αναλαμβάνει προπονητής και πρόεδρος του σωματείου!

Για χάρη του Δοξάτου ο κ. Δαϊλάκης... επικήρυξε, τον Οκτώβριο του 2006, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. «Οσοι από το Δοξάτο ψηφίζουν στην Αθήνα, δεν θα τον ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές» είπε για τον κ. Παυλόπουλο εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων από τους κατοίκους. Αιτία της επίθεσης ήταν η άρνηση του υπουργού να μεταφέρει την έδρα του καποδιστριακού δήμου στη «μαρτυρική» πόλη του Δοξάτου. «Επρεπε να δεις τον ενθουσιασμό του πλήθους» εξήγησε ο κ. Δαϊλάκης στον Απ. Σταύρου, τότε Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έσπευσε να κλείσει το μέτωπο, κάνοντας λόγο για ένα... ξέσπασμα που οφείλεται στο χαρακτήρα και το προσωπικό του στυλ.

Λεκτικές ακροβασίες

Το ίδιο αυτό στυλ είναι που τον καθιέρωσε ως μία ιδιαίτερη παρουσία στη Βουλή από το 2000 μέχρι και σήμερα. «Βέρος Καραμανλικός» και, συνεπώς, υπεράνω υποψίας -όπως αναγνωρίζουν άπαντες στο γαλάζιο στρατόπεδο- ο κ. Δαϊλάκης είναι sui generis. Ευχάριστος στις παρέες, διόλου σοβαροφανής, προτιμά να χρησιμοποιεί παραβολές για να εξηγήσει τις απόψεις του. Η παρομοίωση του πρωθυπουργού με καθαρόαιμο άλογο και των συνεργατών του με... «σταυλάρχες» που δεν το αφήνουν να τρέξει, είναι απλώς ένα δείγμα των λεκτικών ακροβασιών του κ. Δαϊλάκη. Μόνο που αυτή τη φορά του στοίχισε τη θέση του στο κόμμα.

Συχνά φλέρταρε, λένε αρκετοί, με το ευτράπελο. Οπως άλλωστε φλέρταρε με τις παρέες, το ποτό και τις γυναίκες.

Οι εμφανίσεις του στο νυκτερινό κέντρο όπου τραγουδούσε η κ. Στέλλα Μπεζεντάκου έγιναν είδηση, με τον ίδιο να επικρίνει τους δημοσιογράφους ότι ασχολούνται με μία κοινωνική του γνωριμία και όχι με τους λόγους που έχει εκφωνήσει στη Βουλή ή το έργο που έχει επιτελέσει στη Δράμα. Δεν απέφυγε να φωτογραφηθεί με την αοιδό, ούτε και να πάει στα μπουζούκια. Για το φαγητό του, ωστόσο, επιλέγει το εστιατόριο πολυκαταστήματος στην περιοχή του Κολωνακίου. Μάλιστα, μία φορά είχε προσκαλέσει για φαγητό την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, θέλοντας να της αποδείξει πώς μπορεί να πληγεί η ακρίβεια. «Τρως μια χαρά, καθαρά και με μόλις 7 ευρώ» σημειώνει, στους αμήχανους και άμαθους από οικονομικά εστιατόρια συναδέλφους του στη Βουλή.

Συνεργάτες του λένε ότι χθες το πολιτικό του γραφείο στη Δράμα δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα ψηφοφόρων που τον καλούσαν να μην παραιτηθεί. Και μάλλον το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων είναι ειλικρινές. Αλλωστε, ο κ. Δαϊλάκης -πρώτος και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις- έχει παραχωρήσει το βουλευτικό του αυτοκίνητο για μεταφορά μαθητών με ειδικές ανάγκες, έχει συνδράμει οικονομικά και αγρότες ή πολίτες που κινδύνευαν με κατασχέσεις και, κυρίως, δηλώνει ένας εξ αυτών.

«Τρέχω για τη Δράμα» δηλώνει στην προσωπική του σελίδα στο Internet, το ύφος της οποίας είναι αποκαλυπτικό του χαρακτήρα του. «Οι δουλειές δεν κλείνονται με τηλέφωνα! Θέλετε κάποιον να απαντά στα τηλέφωνα ή κάποιον να τελειώνει δουλειές με τις προσωπικές του γνωριμίες και διασυνδέσεις;». Η απάντηση των πολιτών τότε ήταν προφανής. Μένει να αποδειχθεί αν ισχύει και σήμερα, με τον κ. Δαϊλάκη κομματικά άστεγο.

Από την Καθημερινη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα