Ο Αμπράμοβιτς επιβεβαιώνει τα συμπτώματα δηλητηρίασης - Έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες

Ο Αμπράμοβιτς επιβεβαιώνει τα συμπτώματα δηλητηρίασης - Έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς μέσω του εκπροσώπου του επιβεβαιώνει το δημοσίευμα – βόμβα της Wall Street Journal για συμπτώματα δηλητηρίασης, προβλήματα στο δέρμα του προσώπου και των χεριών όπως και ερυθρότητα στα μάτια μετά από συνάντηση στο Κίεβο, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει την σοκαριστική είδηση περί δηλητηρίασης. Παρόλα αυτά, δεν αποκαλύπτει περισσότερα ως προς το ποιος θεωρείται ότι στοχοποίησε τον δισεκατομμυριούχο και τα δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης, που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες

Στην σοκαριστική αποκάλυψη πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες, εξαιτίας της δηλητηρίασης έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Guardian μέσω twitter επικαλούμενος πηγές με άμεση γνώση για το θέμα.

Ο δημοσιογράφος του Guardian έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: Μια πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές του WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. «Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, είπε η πηγή».

Το ρεπορτάζ – βόμβα της Wall Street Journal 
Η Wall Street Journal στο ρεπορτάζ της τονίζει πως μετά την συνάντηση, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης. Ποια ήταν αυτά; Τα μάτια τους ήταν κόκκινα, δάκρυζαν παρουσιάζοντας πόνο στα μάτια, ενώ ξεφλούδιζε το δέρμα τους στο πρόσωπο και τα χέρια, σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας.

Υπάρχουν υποψίες πως πίσω από το περιστατικό βρίσκονται σκληροπυρηνικοί της Μόσχας που στόχο είχαν να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Άνθρωπος από το περιβάλλον του Αμπράμοβιτς τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έβαλε στο στόχαστρο την διαπραγματευτική ομάδα.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ένας εκ των οποίων είναι ο πολιτικός Rustem Umerov, ανάρρωσαν μετά την επίθεση και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, δεν επηρεάστηκε, ενώ ο εκπρόσωπός του δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε ενδεχόμενη υπόθεση δηλητηρίασης.

Το Κίεβο διαψεύδει τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς και διαπραγματευτών

O σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, διέψευσε τις αναφορές της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» σχετικά με την ασθένεια των δύο διαπραγματευτών του Κιέβου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τρεις συμμετέχοντες στις συνομιλίες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης στις 3 Μαρτίου. Ανάμεσά τους δύο Ουκρανοί διπλωμάτες, και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σε ένα σχόλιο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Hromadske, ο Ποντόλιακ απέρριψε τις αναφορές μιλώντας για «εικασίες», προσθέτοντας ότι όλοι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές «εργάζονται ως συνήθως». Από την άλλη, εκπρόσωπος του Ρομάν Αμπράμοβιτς επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είχε συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση με Ουκρανούς διαπραγματευτές για να συζητήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την παύση του πολέμου στο Κίεβο. Δεν διευκρίνισε ποιος άλλος ήταν στόχος, ή ποια ήταν η πηγή της επίθεσης.

Εξάλλου, ο Ρώσος μεγιστάνας, την περασμένη Τετάρτη είχε συνάντηση στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κομίζοντας χειρόγραφο σημείωμα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψαν οι Times. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος μεγιστάνας ταξίδεψε στη Μόσχα με ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη από την Κωνσταντινούπολη. Το σημείωμα του Ουκρανού Προέδρου που παρέδωσε στον Ρώσο Πρόεδρο περιείχε μια σύνοψη των όρων που θα αποδεχόταν το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου. Η αρχική απάντηση του Πούτιν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν ξεκάθαρα αρνητική: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Αμερικανός αξιωματούχος: Οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα
Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι η αδιαθεσία του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση. Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό», προσθέτοντας «π.χ., όχι δηλητηρίαση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα