Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου: Τι θα συμβεί όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου: Τι θα συμβεί όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ

Η τεράστια επιχείρηση ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ περιλαμβάνει επίσημα μπλακ άουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση των retweets.

Τα απόρρητα έγγραφα, που φέρουν την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου» και τα οποία είδε το Politico, αποκαλύπτουν την κλίμακα των σχεδίων για την κηδεία και τις κυβερνητικές ανησυχίες για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει τους πόρους για την εκτέλεσή τους. 
Η στρατηγική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για την αλλαγή της ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας σε μια μαύρη σελίδα με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της βασίλισσας, ενώ η ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα εμφανίζουν ένα μαύρο μπάνερ. Μη επείγον περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύεται και τα retweets θα απαγορεύονται, εκτός εάν το εγκρίνει ο επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Τα έγγραφα δείχνουν σχέδια για τη μεταφορά του φέρετρου της βασίλισσας με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Παλάτι του Ουέστμινστερ, όπου θα βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο κιβώτιο, γνωστό ως κενοτάφιο (βάθρο φερέτρου), το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό για 23 ώρες την ημέρα επί τρεις ημέρες. Για τους VIP θα εκδοθούν εισιτήρια με χρονοθυρίδα.


Οι λεπτομέρειες της κηδείας

Η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά τον θάνατό της και θα προαναγγελθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά δεν θα είναι επίσημη αργία. Αν πέσει σε καθημερινή ημέρα, θα αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να δώσουν στο προσωπικό τους το ρεπό, ενώ δεν θα υπάρξει ρεπό αν πέσει σε Σαββατοκύριακο.
Αν και τα έγγραφα δίνουν την πληρέστερη εικόνα των σχεδίων της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, κάποιες λεπτομέρειες έχουν προκύψει με την πάροδο του χρόνου, όπως ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώνεται από έναν δημόσιο υπάλληλο ότι «η γέφυρα του Λονδίνου έχει πέσει», ενώ ο θάνατος θα ανακοινώνεται μέσω ενός ενημερωτικού δελτίου στο PA Media.

Η εμφάνιση των εγγράφων θεωρείται ότι δεν αντανακλά κάποια επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας, η οποία είναι 95 ετών.

Επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» και «Ανοιξιάτικη Παλίρροια»
Τα σχέδια για την επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» και την επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Παλίρροια», η οποία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Κάρολος θα ανέλθει στον θρόνο, περιέχουν λεπτομερείς λεπτομέρειες, όπως το ενδεχόμενο να προκληθεί δημόσια οργή εάν η Ντάουνινγκ Στριτ δεν μπορέσει να κατεβάσει τις σημαίες της στο μισό ιστό μέσα σε 10 λεπτά από την ανακοίνωση, καθώς δεν υπάρχει «αξιωματικός σημαίας».

Από τα έγγραφα προκύπτουν επίσης ανησυχίες από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πώς θα οργανωθεί η είσοδος σημαντικού αριθμού τουριστών, από το Υπουργείο Εσωτερικών για το πώς θα αντιμετωπιστούν πιθανές τρομοκρατικές προειδοποιήσεις και από το Υπουργείο Μεταφορών για τον υπερπληθυσμό στην πρωτεύουσα.
Εσωτερικά, η ημέρα θα αναφέρεται ως "D-day", ενώ κάθε επόμενη ημέρα που θα οδηγεί στην κηδεία θα αναφέρεται ως "D+1", "D+2" κ.ο.κ. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα αποκεντρωμένα νομοθετικά σώματα της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα διακόψουν τις εργασίες τους και το κοινοβούλιο θα ανακληθεί εάν δεν συνεδριάζει.

Το Υπουργείο Άμυνας θα φροντίσει να πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί σε όλους τους σταθμούς χαιρετισμού και θα ανακοινωθεί εθνική δίλεπτη σιγή.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα