Αφγανιστάν: Χιλιάδες πρόσφυγες περπατούν στην έρημο για να ξεφύγουν

Αφγανιστάν: Χιλιάδες πρόσφυγες  περπατούν στην έρημο για να ξεφύγουν

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από την έξοδο χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν και περπατούν χιλιόμετρα στην έρημο για να ξεφύγουν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Όπως φαίνεται στο βίντεο και τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Daily Mail, χιλιάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές διασχίζοντας χιλιόμετρα στην έρημο, εκεί όπου συναντώνται τα σύνορα του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και του Ιράν.

 Για την πλειοψηφία των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ο πρώτος προορισμός τους είναι πιθανότητα η Τουρκία, που απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από το Ιράν, ώστε από εκεί έπειτα να μπορέσουν να φτάσουν στην Ευρώπη και τη Βρετανία.

Ένας μετανάστης που έκανε πρόσφατα το ίδιο ταξίδι είπε ότι πρόκειται για μία 4ωρη διαδρομή σε ανώμαλο έδαφος, και όταν φτάσουν στο τέλος της, πολλοί Αφγανοί συνεχίζουν το ταξίδι τους με Ιρανούς διακινητές. «Πρόκειται για τους πιο φτωχούς ανθρώπους, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι που περιλαμβάνουν λιγότερο περπάτημα, αλλά αυτές οι διαδρομές κοστίζουν περισσότερο» λέει.

Στο βίντεο με το καραβάνι, οι άνθρωποι φαίνεται να ανταλλάσσουν ελάχιστες λέξεις και ακούγεται μόνο ο ήχος από τις κατσίκες.

 Το ταξίδι των Αφγανών ξεκινά από την ερημική Νιμρούζ, την πιο αραιοκατοικημένη επαρχία του Αφγανιστάν, που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ερήμους και βουνά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

«Είδα εγκύους, ηλικιωμένους και μωρά να κλαίνε»: Συγκλονίζει Αφγανός πρόσφυγας
«Μετά από τέσσερις ώρες περπάτημα, φτάσαμε σε μια κοιλάδα και περιμέναμε μέσα στο βαθύ σκοτάδι. Λίγη ώρα αργότερα, μας πλησίασαν Ιρανοί λαθρέμποροι και ζήτησαν απ΄όλους έναν κωδικό ή μια λέξη -κλειδί. Στη συνέχεια, ο καθένας συναντήθηκε με τον λαθρέμπορό του, χωριστήκαμε σε ομάδες και ξεκινήσαμε για το Ιράν. Έχω κάνει αυτό το δρόμο αρκετές φορές στο παρελθόν. Τότε υπήρχαν περίπου 200 άτομα, αλλά αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικά. Χιλιάδες πολίτες ήταν εκεί. Είδα γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μωρά, ηλικιωμένους άνδρες. Θυμάμαι μωρά να κλαίνε και να αντηχεί το κλάμα τους στα βουνά» συγκλονίζει ο Αφγανός πρόσφυγας.

e-daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα