Αλαλούμ με τα εμβόλια - Κομισιόν: Έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι συμβαίνει

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία οι οποίες προκάλεσαν βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών.

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν.

Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

«Ακάλυπτες υποσχέσεις»

Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19, εξασφαλίζοντας παράλληλα μυθικά κεφάλαια για την φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31.000.000 δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί, επικαλούμενη προβλήματα στο εργοστάσιο του Βελγίου το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Όμως και η Pfizer μείωσε έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμει σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που αυξάνεται η δυσφορία για τις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια, στο πλαίσιο - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- για «ανασύνταξη της παραγωγικής της δομής».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα