Φωτιά στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί η Δαδιά. Σε πυκνό πευκοδάσος οι φλόγες

Φωτιά στον Έβρο: Ολονύχτια μάχη για να σωθεί η Δαδιά. Σε πυκνό πευκοδάσος οι φλόγες

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες έδιναν όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές που προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες (21.07.2022) στον Έβρο, στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Με το πρώτο φως της μέρας στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στον Έβρο οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν, ενώ σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα. Επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 65 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, τη νύχτα η φωτιά καθηλώθηκε λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης έκανε δύσκολο το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Αυτή είναι και η μεγάλη προσπάθεια, να περιοριστεί η φωτιά για να μην περάσει στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες στη δυτική και τη νότια πλευρά του μετώπου. 

Το μέτωπο, παραμένει κοντά τα 2 χιλιόμετρα.

Ο αντιδήμαρχος Σουφλίου, Δημήτρης Δαρούσης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στο μέτωπο της φωτιάς.

«Δυστυχώς η φωτιά μπήκε στο δάσος της Δαδιάς, ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα και δυστυχώς το βράδυ μπήκε μέσα στον πυρήνα, σε τμήμα του, καθώς ε4ίναι πολύ μεγάλος ο πυρήνας. Βρίσκομαι στη Λύρα όπου ξεκίνησε η φωτιά, η υγρασία όλη τη νύχτα περιόρισε λίγο τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

«Όσον αφορά στο πρωί, πετούν τα εναέρια μέσα, βέβαια ο καπνός είναι πάρα πολύ χαμηλά λόγω της υγρασίας, η περιοχή έχει κατακλυστεί από καπνό. Η ευρύτερη περιοχή έχει «πνιγεί» από τον καπνό. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη, γιατί τα σημεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στον πυρήνα, πιστεύω με τα εναέρια μέσα να μπορέσει να σβηστεί σήμερα η φωτιά, είναι κρίμα να καίγεται το δάσος. Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή πόσα μέσα επιχειρούν, ευτυχώς εδώ υπάρχουν και λιμνούλες που τα μέσα μπορούν να πάρουν γρήγορα νερό και να σβήσει φωτιά. Βλέπω 2 ελικόπτερα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι γη δύσκολη κατάσταση καθώς είναι χαμηλά ο καπνός λόγω της υγρασία», πρόσθεσε ο κ. Δαρούσης.

Για το πώς δημιουργήθηκε η φωτιά ο αντιδήμαρχος είπε πως, «Υπήρξαν κάποιες φλόγες δίπλα στο φράγμα της Λύρας. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, θα γίνει η έρευνα. Σε εκείνο το σημείο ήταν ένας περίεργος άνεμος και κατευθείαν επεκτάθηκε η φωτιά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα