Έβρος: Αύξηση 20% των μεταναστευτικών ροών - Αυξάνονται οι περιπολίες, εντολή για συλλήψεις

Έβρος: Αύξηση 20% των μεταναστευτικών ροών - Αυξάνονται οι περιπολίες, εντολή για συλλήψεις

Αυξήθηκαν 20% οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο σε σχέση με πέρυσι. Δώθηκε εντολή για περισσότερες περιπολίες και συλλήψεις 

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, αλλά και η προσπάθεια ιστιοπλοϊκών σκαφών -που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν περίπου 450 άτομα-  να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.

 Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο. Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.
 

Αυξάνονται οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά
 Παράλληλα με τις μεταναστευτικές ροές, ανοδικά κινούνται και οι παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο, μετά και τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας όταν μαχητικά της γειτονικής χώρας πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

 Σύμφωνα με το OPEN, σήμερα Δευτέρα καταγράφηκαν άλλες 40 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση «Καταιγίδα» στην οποία μετέχει το σύνολο του στόλου του ναυτικού και έχει επίκεντρο τα Δωδεκάνησα.

 Η άσκηση αποδεικνύει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Σύμφωνα μάλιστα με όσα επεσήμαναν στρατιωτικές πηγές στη Γεωργία Γαραντζιώτη, οι προκλήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στον ουρανό του Αιγαίου δεν αποκλείεται να περάσουν και στη θάλασσα.

Σκάφη με 450 μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα
 Τα ξημερώματα της Δευτέρας, πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη -που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια και στα οποία επιβαίνουν περίπου 450 άτομα- προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

 Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος δεν επέτρεψαν την είσοδο των σκαφών με τους μετανάστες, ενώ για το συμβάν ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

 Σημειώνεται πως δύο από τα πέντε σκάφη επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια ενώ τα άλλα τρία αναμένουν τα τουρκικά πλωτά προκειμένου να τα συνοδεύσουν στα τουρκικά παράλια.