Συνεχίζεται η φρίκη μια εβδομάδα μετά την τραγωδία. 91 οι νεκροί, 25 οι αγνοούμενοι

Συνεχίζεται η φρίκη μια εβδομάδα μετά την τραγωδία. 91 οι νεκροί, 25 οι αγνοούμενοι

Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική όπου χάθηκαν δεκάδες άνθρωποι και περιουσίες καταστράφηκαν.

Στους 91 έφθασαν επίσημα οι νεκροί, ενώ στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική 59 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στο νοσοκομείο παραμένουν 43 ενήλικες, εκ των οποίων οι δέκα νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα παιδί παραμένει στο νοσοκομείο Παίδων.

Αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών και αγνοούμενων, διευκρινίσεις Πυροσβεστικής

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τη στιγμή της φονικής πυρκαγιάς, όταν δεκάδες άνθρωποι κατέφυγαν στην παραλία για να σωθούν, βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Εν τω μεταξύ, το θαύμα δεν έγινε για την ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη, η οποία τελικά είναι νεκρή. Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε μέσω της σελίδας της στο facebook η ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου γράφοντας τα εξής: «Αγαπημένοι μου φίλοι σήμερα η εδώ και 32 χρόνια κολλητή μου φίλη, Χρύσα Σπηλιώτη ταυτοποιήθηκε και είναι πια επίσημα νεκρή.»

Έσβησαν οι ελπίδες για ακόμα μία αγνοούμενη στο Μάτι, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν τη «μαύρη» Δευτέρα με τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Πρόκειται για την 60χρονη Στέλλα Χριστοφίδου, μόνιμη κάτοικο Ματιού, την οποία αναζητούσε η οικογένειά της, ενώ οι κόρες της είχαν κληθεί να δώσουν δείγμα DNA. Η σορός της τελικά ταυτοποιήθηκε από την υπηρεσία που έχει αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.

Μάταια περίμεναν μια ευχάριστη είδηση για τον Μάκη Βονικόπουλο συγγενείς και φίλοι που τον αναζητούσαν. Η σορός του ταυτοποιήθηκε και οι οικείοι του ενημερώθηκαν ότι μεταξύ των 91 νεκρών των φονικών πυρκαγιών είναι και το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Ταυτοποιήθηκε και η σορός του Λεωνίδα Πλυμάκη ο οποίος ήταν ένας από τους αγνοούμενους των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι. Πρόκειται για τον 76χρονο Κρητικό, με καταγωγή από τα Χανιά, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Τραγικός ήταν ο επίλογος στην αναζήτηση των δίδυμων κοριτσιών που αναζητούσαν οι γονείς τους από την Δευτέρα που ξέσπασε η φωτιά στο Μάτι. Τα δυο 9χρονα κοριτσάκια Σοφία και Βασιλική Φιλιπποπούλου βρέθηκαν νεκρά, αγκαλιά με τον παππού και την γιαγιά τους και την Παρασκευή ταυτοποιήθηκαν οι σοροί τους.

Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση και για τον 13χρονο Δημήτρη Αλεξόπουλο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάτι, όπου βρισκόταν με τον θείο του, τον παππού και την γιαγιά του. Η μητέρα του ενημέρωσε το "Χαμόγελο του Παιδιού" ότι ο γιος της ταυτοποιήθηκε ως νεκρός ανάμεσα στα δεκάδες θύματα.

Στη λίστα των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς περιλαμβάνεται, πλέον, το όνομα της Ελένης Σαρίεβα. Το απόγευμα του Σαββάτου ταυτοποιήθηκε η σορός της από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν ανάμεσα στα 25 απανθρακωμένα πτώματα που βρέθηκαν στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι.

Έσβησαν οι ελπίδες και για την οικογένεια Σιαπκαρά, καθώς ενημερώθηκε από τις Αρχές ότι ταυτοποιήθηκε η σορός της 35χρονης Πόπης. Σε αντίθεση με τον σύζυγο και τον τρίχρονο γιο τους, η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα που έκανε στάχτη το Μάτι Αττικής.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής ταυτοποιήθηκαν στο νεκροτομείο Αθήνας οι σοροί του 54χρονου Γρηγόρη Φύτρου και του 11χρονου γιου του Ανδρέα. Ο Γρηγόρης Φύτρος βρέθηκε απανθρακωμένος αγκαλιά με τον μικρό Ανδρέα.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε και η σορός του συζύγου της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη από τον αδελφό του γνωστού αθλητή. Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε κοντά στο οικόπεδο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι 26, ενώ η ηθοποιός παραμένει στην λίστα των αγνοουμένων της τραγωδίας.

«Στερεύουν» οι ελπίδες...

Η απελπισία έχει κατακλύσει τα συγγενικά πρόσωπα των δεκάδων αγνοουμένων, την ίδια στιγμή που γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ταυτοποίηση των νεκρών. Οι ιατροδικαστές που διενήργησαν τις νεκροτομές στα θύματα λύγισαν περιγράφοντας δραματικές στιγμές που έζησαν. 

Στο νεκροτομείο στου Γουδή συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων σπεύδουν να δώσουν δείγμα DNA. 

Και οι τραγικές ιστορίες μέσα από τα αποκαΐδια της φωτιάς στο Μάτι δεν έχουν τέλος! Όπως η περίπτωση του πατέρα του 6μηνών βρέφους που ήταν το πρώτο και νεότερο επιβεβαιωμένο θύμα της πύρινης λαίλαπας: είναι πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης και συγγενής της οικογένειας Φύτρου που ξεκληρίστηκε.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Παράλληλα, υποθαλάσσιες έρευνες για εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ατόμων στη θάλασσα, μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Aνατολική Αττική, εκτελεί ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα το Λιμενικό Σώμα, η συγκεκριμένη ομάδα που έχει τη δυνατότητα να καταδυθεί στα 120 μέτρα, με τη χρήση συσκευών ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος (Συσκευές Rebreather), αξιοποιεί τελευταίας τεχνολογίας scooter για την κάλυψη μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κατάδυση, ειδικά συστήματα εντοπισμού αγνοουμένων και εξειδικευμένες τακτικές σάρωσης, μεγάλης έκτασης του βυθού.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται εντατικά οι αυτοψίες που διενεργούν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες περιοχές, ενώ έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και στα σχολεία που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Εφιαλτικές εικόνες κατέγραψε ένα από τα πρώτα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής που πέταξε πάνω από το Μάτι, την ώρα που η φονική πυρκαγιά σκορπούσε τον όλεθρο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Τα σωστικά συνεργεία “αποδομούν” τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τους νεκρούς στο Μάτι 

Πολιτική «θύελλα» έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη πως στην κυβέρνηση υπήρξε έγκυρη ενημέρωση για νεκρούς στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι πολλές ώρες πριν την επίσημη και ον κάμερα ενημέρωση που είχε ο Πρωθυπουργός από τους αρμόδιους υπουργούς όπου δεν υπήρξε καμία αναφορά σε θύματα. 

Το παραδέχτηκε και ο Υπουργός Ναυτικίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις στο ρ/σ Θέμα 104,6, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπήρξε μια τέτοια πληροφορία ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος νεκρός. Η ομάδα αυτή επιχειρούσε στη θάλασσα. Θεωρήσαμε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής».

Ο Επικεφαλής μάλιστα των ΟΥΚ Δημήτρης Μπαλτάκος  που έσπευσαν  άμεσα στην περιοχή αποκάλυψε πως επίσημα ενημέρωσε τον Αρχηγό του Λιμενικού πριν πέσει η νύχτα για νεκρό και λίγο αργότερα ενημερώθηκε και ο αρμόδιος Υπουργός Κουρουμπλής. 

Έγκαιρη ενημέρωση είχε και η Ελληνική αστυνομία καθώς σύμφωνα με τον ΓΓ του Σωματείου Ειδικών Φουρών μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ που βρέθηκαν στο Κόκκινο Λιμανάκι είχαν ενημερώσει για νεκρό ήδη από τις 7:40. 

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε  ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ευθιξίας.

Ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση και για την επικοινωνιακή διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς με τους δεκάδες νεκρούς εξαπολύει και το Κίνημα Αλλαγής. Ο Παύλος Χρηστίδης σχολίασε ότι πρόκειται για «ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς», υπογραμμίζοντας ότι «έστησαν επικοινωνιακό show εξαπάτησης και συγκάλυψης. Αποκαλύφθηκαν. Αλλά τσίπα για έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης τους δεν έχουν».

«Για συνειδητή πράξη παραπλάνησης των πολιτών», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού  Δημήτρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί».

antennanews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα