Σε τεντωμένο σχοινί τα ελληνοτουρκικά: Κινητικότητα στον Έβρο - Σχέδιο Μητσοτάκη

Σε τεντωμένο σχοινί τα ελληνοτουρκικά: Κινητικότητα στον Έβρο - Σχέδιο Μητσοτάκη

Τραβάει το σχοινί σε όλα τα μέτωπα η Τουρκία που μετά τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα αρχίζει να στέλνει μετανάστες προς τον Έβρο. Τις τελευταίες ώρες αρχίζουν να συγκεντρώνονται πρόσφυγες στην περιοχή με στόχο να περάσουν στην χώρα μας.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σημάνει από αργά χθες το βράδυ συναγερμός καθώς οι πληροφορίες έλεγαν για σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τις Καστανιές. Οι ελληνικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί βρίσκονται επί ποδός, ωστόσο οι εργασίες στον φράχτη δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν περάσματα με στόχο να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει για ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα μετά την έξοδο της χώρας από την καραντίνα.

Η Τουρκία δείχνει να θέλει να επαναλάβει τα όσα έγιναν τον προηγούμενο Μάρτιο προκαλώντας νέα ένταση στην περιοχή. Τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ανέμεναν αυτή την κίνηση και έχουν ήδη προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και αυτή την πρόκληση.

Τουρκικά ΜΜΕ: Πληροφορίες για νέο κύμα μεταναστών που κινείται προς τον Εβρο

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, γι αυτό τον λόγο άλλωστε είχε βρεθεί μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, η ηγεσία της Ε.Ε. στον Έβρο και είδαν από κοντά τις ενέργειες της Άγκυρας που ουσιαστικά έσπρωχναν τους μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα.

"Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία φύλαξης όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα την επιτελεί αυτή την αποστολή στο ακέραιο, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διεθνής απομόνωση της Άγκυρας

Την απομόνωση της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο επιχειρεί η κυβέρνηση με στόχο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Ήδη ΗΠΑ και Βρυξέλλες με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν στηρίξει τις ελληνικές θέσεις καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα η Αθήνα ενισχύει τις συμμαχίες της με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο. "Η στήριξη της Ευρώπης, και σε διμερές επίπεδο με όλες τις επαφές που είχα, αλλά και η θεσμική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη. Δεν αμφισβητήθηκε ποτέ", είπε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή συντονίζοντας τις κινήσεις τους απέναντι στην Άγκυρα, Η τακτική που ακολουθείται σε επικοινωνιακό επίπεδο είναι διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν. Η Αθήνα πλέον ανοίγει τα διπλωματικά της χαρτιά αφού έχουν γίνει πρώτα οι απαραίτητες κινήσεις με στόχο τον αιφνιδιασμό της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με τις επιστολές στον ΟΗΕ εναντίον της τουρκικής υποψηφιότητας για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης. Τα επόμενα 24ωρα θα συνεχιστούν οι διπλωματικές κινήσεις τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνει πάντα, θα συνεχίσει να το κάνει και τώρα" είπε ο πρωθυπουργός.

Το καλεντάρι των ελληνικών παρεμβάσεων

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις κινήσεις με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων. Την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην Σύνοδο Κορυφής. Θα έχουν προηγηθεί οι κινήσεις του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας που εκτός το ζήτημα του τουρισμού θα τεθεί και το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

8 Ιουνίου Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε

9 Ιουνίου Συνάντηση Δένδια με Ιταλό ΥΠΕΞ

16 Ιουνίου Νετανιάχου – Μητσοτάκης

18 Ιουνίου Σύνοδος ΕΛΚ

19 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής

23 Ιουνίου Νετανιάχου – Αναστασιάδης

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα