Έντονη κινητικότητα στον Έβρο: Πληροφορίες για άφιξη 6.000 μεταναστών

Συναγερμός και πάλι στον Έβρο. Για νέο κύμα μεταναστών που κινείται από την Αδριανούπολη προς τον Έβρο, έκαναν λόγο αργά το βράδυ τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ έντονη είναι η κινητοποίηση και από την ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 6.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, στην τουρκική πλευρά, στο ύψος του Τυχερού καθώς και στα Ύψαλα.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην ελληνική πλευρά, και σύμφωνα με τον Δίαυλο 92,4 της Ροδόπης, έχει δοθεί εντολή στις στρατιωτικές μονάδες μέχρι και την Αλεξανδρούπολη να είναι σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το focustonevro.gr «υπάρχει κινητικότητα αυτήν την ώρα στην Τουρκική πλευρά με μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Τυχερού καθώς και στα Ύψαλα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι συγκεντρωμένοι πάνω από 6000 μετανάστες κατά μήκος των συνόρων. Η αφορμή του 3μέρου (Αγίου Πνεύματος) που πλησιάζει, δημιουργεί υποψίες για πιθανή δραστηριότητα από την Τουρκική πλευρά. Φυσικά υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα από την Ελληνική πλευρά με ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας. Το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και έτοιμο να διαχειριστεί κάθε πιθανό σενάριο»

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 επικαλούμενος αστυνομικές και στρατιωτικές πηγές στον Έβρο, χθες το βράδυ υπήρξε έντονη κινητοποιήση σε τέσσερα σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων, στο Τυχερό, το Πέταλο, το Σοφικό και τις Φέρρες, ενώ στις Καστανιές δε διαπιστώθηκε ιδιαίτερη πίεση.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες χθες γύρω στις 23:00 το βράδυ παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στις Φέρρες, λίγο πιο πάνω από το Μελισσοκομείο και στο Τυχερό. Μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα άνδρες της τουρκικής Στρατοφυλακής είχαν ανάψει φωτιές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων σε τουρκικό έδαφος, ενώ στο σημείο είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση, αναφέρουν πως οι ελληνικές αρχές έχουν σημάνει συναγερμό και ένας μηχανισμός αναχαίτισης της παράνομης εισόδου των μεταναστών στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Σε επιφυλακή τις τελευταίες μέρες βρίσκεται ο στρατός, κυρίως όμως δυνάμεις της αστυνομίας που καταφτάνουν συνεχώς στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα, καθώς υπάρχει φόβος ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει και πάλι να προωθήσει μετανάστες προς τη χώρα μας, όπως έκανε και τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ

«Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ να μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία ανακοίνωσε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρρευσαν από κάθε γωνιά της Τουρκίας στην Αδριανούπολη, προκειμένου να περάσουν –όπως τους υποσχέθηκαν- στην Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη.

Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ωστόσο κατάφεραν και εμπόδισαν το κύμα στα σύνορα στις Καστανιές και στα μέσα Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να μαζέψει και επιστρέψει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες και μετανάστες από το Παζάρκουλε λόγω του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται.

«Ομάδες 4-5 ατόμων συνεχίζουν να δοκιμάζουν την τύχη τους και να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα με ψαροκάικα μέσω του Έβρου, αν και εν μέρει δύσκολο», διαπιστώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

 Σε τεντωμένο σχοινί τα ελληνοτουρκικά: Κινητικότητα στον Έβρο - Σχέδιο Μητσοτάκη

Δείτε βίντεο από τις μετακινήσεις από το τουρκικό tvnet

Πηγή: grtimes.gr, Δίαυλος 92,4, focusstonevro, ant1news

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ