Το λαχανικό που μας δίνει ενέργεια, προστατεύει την όραση και αδυνατίζει

Το λαχανικό που μας δίνει ενέργεια, προστατεύει την όραση και αδυνατίζει

Εσείς γνωρίζατε ποιο λαχανικό μπορεί να μας δώσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ θεωρείται καλό και για την όραση;

Σύμφωνα με το oloygeia.gr, το λαχανικό αυτό κυκλοφορεί στην κατανάλωση φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο. Τρώγεται μαγειρεμένο, αποτελεί συστατικό σε διάφορες πίτες ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες. Μπορεί να προστεθεί σε θρεπτικούς χυμούς, ενώ όταν καταναλώνεται μαγειρεμένο, χάνει την περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C.

Τι είναι το σπανάκι;

Το σπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το παντζάρι, το σέσκουλο και την κινόα. Έχει ένα παρόμοιο γευστικό προφίλ με αυτά τα λαχανικά είναι πιο πικρό σε σχέση με τα παντζάρια και έχει ελαφρώς αλμυρή γεύση σε σχέση από τα υπόλοιπα. 

Τα σημαντικότερα οφέλη του

  • Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης
  • Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας
  • Ενισχύει τα οστά
  • Βοηθάει στη διαχείριση βάρους
  • Μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά


1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής όρασης

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές χρωστικές, χλωροφύλλη και καροτενοειδή. Εκτός από αντιφλεγμονώδεις, αυτές οι φυτικές ενώσεις είναι σημαντικές για την καλή όραση, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

2. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας

Το σπανάκι θεωρείται ότι μπορεί να αποκαταστήσει την ενέργεια, να αυξήσει τη ζωτικότητα και να βελτιώσει την ποιότητα του αίματος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό,  όπως η περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθώντας στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, υποστηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση DNA.

Το σπανάκι περιέχει, ωστόσο, υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου μας. Το ελαφρύ μαγείρεμα ή το ζεμάτισμα των φύλλων μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτές τις επιπτώσεις.

3. Ενισχύει τα οστά

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, καθώς και πηγή μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου που είναι θρεπτικά συστατικά  φιλικά προς τα οστά.

4. Βοηθάει στη διαχείριση βάρους

Τα φυτοχημικά και οι δραστικές φυτικές ενώσεις στο σπανάκι μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της πρόσληψης τροφής προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού.

5. Μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη σπανακιού μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ο,τι αφορά στη χοληστερόλη που συσσωρεύεται στο ήπαρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα