Αιματοκρίτης: Αυτές οι τροφές τον αυξάνουν με φυσικό τρόπο

Αιματοκρίτης: Αυτές οι τροφές τον αυξάνουν με φυσικό τρόπο

Νιώθεις αδύναμη ή διαρκώς κουρασμένη; Μπορεί να αντιμετωπίζεις συμπτώματα αναιμίας, λόγω έλλειψης σιδήρου.

Η αναιμία εμφανίζεται όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός. Εάν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός, ο οργανισμός αναγκάζεται να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Ως αιματοκρίτης χαρακτηρίζεται η επί της εκατό αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανά μονάδα όγκου αίματος. Με απλά λόγια, είναι ένας βιοχημικός δείκτης που δηλώνει την πυκνότητα του αίματος, καθώς εκτιμά τον όγκο που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προς τον συνολικό όγκο του αίματος.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο κοινά κύτταρα στο ανθρώπινο αίμα. Το σώμα παράγει εκατομμύρια κάθε μέρα στο μυελό των οστών και κυκλοφορούν στο σώμα για περίπου 120 ημέρες. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στο συκώτι και τη σπλήνα, όπου καταστρέφονται και ανακυκλώνονται στα κυτταρικά τους συστατικά. Η έλλειψη σιδήρου που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά επιπλοκών, επομένως είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό ή επαγγελματία υγείας εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα. Και όπως συμβαίνει με πολλά ζητήματα υγείας, η διατροφή και σε αυτή την περίπτωση, παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να αυξήσεις τον αιματοκρίτη σου, με μια σειρά διατροφικών επιλογών. 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη;

Οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως:

To φύλο
Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερες φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη από τους άντρες. Σε γενικές γραμμές για τις ενήλικες γυναίκες (όχι κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης) το φυσιολογικό ποσοστό κυμαίνεται στο 36%-48%.

Η ηλικία
Τα ηλικιωμένα άτομα εμφανίζουν ελαφρώς μικρότερες τιμές αιματοκρίτη σε σύγκριση με τους ενήλικες, κάτι που αντανακλά το χαμηλότερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων σε αυτήν την ηλικία.

Η εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της κύησης ο αιματοκρίτης μειώνεται ελαφρώς, αλλά η μείωση αυτή είναι πλασματική καθώς οφείλεται στον αυξημένο όγκο του αίματος που φυσιολογικά έχουν οι έγκυες.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αυξήσουν τον αιματοκρίτη με φυσικό τρόπο
Το σώμα σου χρειάζεται ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά για να αυξήσει τον αιματοκρίτη του. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σου για αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της έλλειψης σιδήρου, βεβαιώσου ότι στην διατροφή σου υπάρχουν τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αιματοκρίτη. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:

  • άπαχα κρέατα
  • θαλασσινά
  • πουλερικά
  • ψωμιά και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο
  • ξηροί καρποί
  • φασόλια
  • φακές
  • σταφίδες

Βιταμίνη B9 – Φυλλικό οξύ

Η λήψη αρκετών βιταμινών Β στη διατροφή σου μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τον αιματοκρίτη σου. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) είναι:

  • εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά
  • σπανάκι
  • συκώτι
  • λαχανάκια Βρυξελλών
  • σπαράγγια

Βιταμίνη Β12

Πρόκειται για μια απαραίτητη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας, αλλά δεν μπορεί να παράγει. Υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των νευρικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι:

  • κρέας
  • πουλερικά
  • ψάρι
  • γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και τυρί
  • αυγά
  • εμπλουτισμένα δημητριακά

Χαλκός

Η πρόσληψη χαλκού δεν υποστηρίζει άμεσα την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά μπορεί να τα βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στον σίδηρο που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό είναι:

  • τα οστρακόδερμα
  • συκώτι 
  • προϊόντα ολικής αλέσεως
  • δημητριακά πίτουρου
  • σοκολάτα
  • ξηροί καρποί
  • σπόροι

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) βοηθά επίσης στην φυσική αύξηση του αιματοκρίτη. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:

  • ψάρια
  • αυγά
  • συκώτι
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • φυλλώδη πράσινα λαχανικά
  • πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά
  • ντομάτες και προϊόντα ντομάτας

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα