Θάνος Πλεύρης: Αν η 4η δόση γίνει τώρα δίνει τετραπλή προστασία

Θάνος Πλεύρης: Αν η 4η δόση γίνει τώρα δίνει τετραπλή προστασία

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «η ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος είναι ότι είχαμε πολλές απλές νοσηλείες αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές σε νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε το πρωτόκολλό μας στον βαθμό που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται στους σκληρούς δείκτες που είναι οι κλίνες ΜΕΘ.

Πηγαίνουμε κανονικά διακοπές. Τα μέτρα ισχύουν. Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα ως προς τα μέτρα, αλλά οι συστάσεις να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ή κλειστός χώρος και να προσέχουμε ώστε να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός, υπάρχουν».

Για την αναμνηστική δόση του εμβολίου
Για την αναμνηστική δόση του εμβολίου ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «η Επιτροπή Εμβολιασμού -το ίδιο ακριβώς είπε και το ECDC- απεφάνθη ότι για άνω των 60 και για τις ευάλωτες ομάδες ο σωστός χρόνος να εμβολιαστούμε είναι τώρα» και συνέχισε λέγοντας:

«Γιατί τώρα; Γιατί έχουμε τα στοιχεία ότι η 4η δόση, η 2η ενισχυτική προστατεύει 4 φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση και από το θάνατο.

Για όλον τον άλλον πληθυσμό, για την ακρίβεια για το 30 – 59 που το έχουμε ανοίξει, εκεί θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση με βάση το γιατρό που έχει ο καθένας, γιατί δεν υπάρχει σύσταση ότι αποκλειστικά και μόνο για αυτήν την ηλικία πρέπει να εμβολιαστείς τώρα.

Όμως, βάσει του επιδημιολογικού προφίλ που έχει ο καθένας και το συζητάει με το γιατρό του, λαμβάνει την απόφαση. Αυτή η στιγμή να σας ενημερώσω γενικώς για τα εμβόλια, ότι οι εταιρείες προσπαθούν και κάνουν τις μελέτες ώστε το εμβόλιο να καλύπτει ως προς τη νόσηση, όχι ως προς τη βαριά νόσηση, να μην μολυνθούμε και τις μεταλλάξεις τις επόμενες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Συνεπώς, τα εμβόλια τα οποία έχουμε, μας προστατεύουν αποδεδειγμένα από τη βαριά νόσηση και όσοι είναι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα